c S
Dnevne novosti

Božinović: OS partner međunarodne zajednice i jamac sigurnost zemlje

30.05.2011 07:50 ZAGREB, 28. svibnja 2011.(Hina) Na središnjoj svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Oružanih snaga na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić kazao je kako je formiranjem Zbora narodne garde (ZNG), 28. svibnja 1991. pokazana odlučnost u obrani Republike Hrvatske, prava i demokracije .

Ovdje smo jer smo izabrali bolju budućnost, ponosni na svoju prošlost, jer smo slobodu i neovisnost izborili u najtežim uvjetim, suočeni s agresijom daleko nadmoćnijeg neprijatelja, ali odlučni da joj se odupremo. Hrvatska vojska u obrani domovine prve je rezultate ostvarila već u jesen 1991., a vrhunac su bile vojno-redarstvene akcije "Bljesak" i "Oluja", dodao je.

Hrvatska vojska u proteklih 20 godina pokazala je kako se brani domovina, transformirana je iz ratnog u mirnodopski ustroj, a danas njezini pripadnici, njih 469, sudjeluje i mirovnim misijama diljem svijeta. Također očekuje nas integracija u obrambenu sigurnosnu asocijacija Europske unije, rekao je načelnik Glavnog stožera OS general Lovrić, naglasivši kako ni jedna zadaća neće biti nesavladiva. Ministar obrane Davor Božinović istaknuo je da su danas Oružane snage RH pouzdan partner međunarodne zajednice, jamac sigurnost zemlje, ali i oslonac građanima u elementarnim nepogodama, spremne za ispunjenje cijelog spektra zadaća. Imate zašto biti ponosni na svoja dostignuća, poručio je ministar Božinović postrojenim pripadnicima Oružanih snaga RH.

Prisjećajući se onih koji su za hrvatsku slobodu dali živote i nisu dočekali ostvarenje toga sna, Božinović je naglasio da nikada ne smiju biti zaboravljeni, kao ni invalidi Domovinskog rata. Prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH Ivi Josipoviću koji je obavio pregled postrojba, predao je zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić.

Uz najviši državni vrh, predsjednika Republike Josipovića, predsjednica Vlade RH Jadranke Kosor i predsjednica Hrvatskog sabora svečanosti su bili nazočni, uz ostale, i obitelji zatočenih, nestalih i poginulih hrvatskih branitelja te hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.