c S
Dnevne novosti

Maltežani glasovali za legalizaciju razvoda

30.05.2011 07:45 VALLETTA, 29. svibnja 2011.(Hina/AFP) Velika većina stanovnika Malte, jedine europske zemlje u kojoj je razvod braka još zabranjen, očitovala se na subotnjem referendumu za njegovu legalizaciju, objavio je u nedjelju premijer Lawrence Gonzi.

Predsjednik vlade Lawrence Gonzi koji se u kampanji snažno zauzimao protiv ozakonjenja razvoda, priznao je poraz protivnika razvoda braka. "Nisam htio ovakav rezultat, ali se volja naroda mora poštovati", rekao je. Za legalizaciju razvoda glasovalo je oko tri četvrtine birača. Odaziv je bio 72 posto. Referendum je bio konzultativne naravi, a za odobravanje razvoda mora se donijeti poseban zakon. "Parlament mora donijeti zakon o uvođenju mogućnosti razvoda braka", dodao je.

Biračima je bilo postavljeno pitanje odobravaju li mogućnost razvoda nakon četiri godine razdvojena života bračnog para. Protivnike razvoda podupirali su Gonzijeva Nacionalna stranka i Katolička crkva koja službeno nije vodila kampanju, ali je u pismu dala preporuke vjernicima. Na Malti je 95 posto katolika, a gotovo na svaki četvorni kilometar ima jedna crkva. Za Maltežane su predviđene tek dvije iznimke u zabrani razvoda, za one koji su se rastali u inozemstvu i koji su se oženili/udali za strankinju, odnosno stranca.