c S
Dnevne novosti

Počeo međunarodni znanstveni skup o Ruđeru Boškoviću

30.05.2011 07:48 DUBROVNIK, 29. svibnja 2011.(Hina) U povodu 300. obljetnice rođenje Ruđera Boškovića (1711.-1787.) prigodnim programom večeras je u Dubrovniku počeo međunarodni znanstveni skup "Od Ruđera Boškovića do danas: dopisnos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini".

Skup se održava u organizaciji Instituta Ruđera Boškovića iz Zagreba, grada Dubrovnika a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i predsjednice Vlade, Ive Josipovića i Jadranke Kosor. Program svečanog otvaranja počeo je protokolarnim ulazom kroz vrata od Pila, nakon čega je nastavljen u dubrovačkoj katedrali, gdje su dramski umjetnici izveli govor posvećen Ruđeru Boškoviću, koji je, po nalogu kneza Dubrovačke Republike, bio izveden također u dubrovačkoj katedrali na današnji dan 1787. godine.

Potom je slijedio nastup Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, te solista Matine Zadro, Marka Mimice, Martine Gojčete Silić i Domagoja Doretića, koji su izveli rekvijem u čast Ruđeru Boškoviću, kojeg je na zamolbu Boškovićeva prijatelja Mihe Sorga, skladao Julije Bajamonti, hrvatski skladatelj iz 18 stoljeća. Budući da je, stjecanjem okolnosti, partitura rekvijema prekasno stigla u Dubrovnik da bi bila izvedena, ovo je prva izvedba onoga što je Dubrovačka Republika željela podariti svome velikanu još u godini njegove smrti. Nakon svečanosti otvaranja, za koju je scenarij napravio Ivica Prlender, a režirao Ivica Kunčević, program je nastaljen u Kneževu dvoru. Radni dio simpozija o Ruđeru Boškoviću počinje sutra i trajat će do 2. lipnja.