c S
Dnevne novosti

NHS-ovo pismo J. Kosor o izmjenama Ustava

31.05.2011 07:24 ZAGREB, 30. svibnja 2011.(Hina), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor tražeći da se, ukoliko dođe do izmjena Ustava, izmijeni i odredba koja regulira potreban broj potpisa za raspisivanje referenduma na način da se sa sadašnjih deset posto biračkog tijela, odnosno oko 450 tisuća potpisa, smanji na 200 tisuća te da se u Ustav ugradi odredba da se potpisi mogu prikupljati u maksimalnom roku od 30 dana, umjesto sadašnjih 15.
Na tragu vašeg dogovora i Sporazuma potpisanog 23. studenog 2010. godine s predsjednicima pet nacionalnih sindikalnih središnjica o raspisivanju referenduma vezano uz smanjenje potrebnog broja potpisa građana za raspisivanje referenduma sa dosadašnjih deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj na 200.000 potpisa te produljenja vremena za prikupljanje potpisa sa dosadašnjih 15 na 30 dana, predlažemo da se umjesto organiziranja referenduma o referendumu uštede sredstva i zajedno sa gore spomenutim najavljenim izmjenama Ustava istovremeno Ustav izmijeni i u tome dijelu, stoji u pismu.

Naš je zajednički dogovor obvezao vlast na održavanje referenduma vezano uz izmjene Ustava istovremeno s održavanjem referenduma za ulazak Hrvatske u EU bude li taj referendum prije izbora za Hrvatski sabor, a ako se iz nekog razloga održavanje tog referenduma odgodi za poslije izbora, onda održavanje posebnog referenduma za spomenute izmjene Ustava još za mandata Vaše vlade.

Smatramo kako je najavljena izmjena Ustava vezana uz omogućavanje donošenja posebnog Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja idealna prigoda da se, ako se već pristupa promjenama Ustava, on promijeni i nadopuni i u dijelu koji regulira uvjete za raspisivanje referenduma.

Već prigodom naših pregovora, a nakon prikupljenih više od 717 tisuća potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu, te za sindikate itekako sporne odluke Ustavnog suda o bespotrebnosti referenduma jer je Vlada sporni prijedlog izmjena Zakona o radu povukla, složili smo se kako su uvjeti za raspisivanje referenduma građana prestrogi.

Budući su jedino sindikati sve od neovisnosti do danas, bez obzira na razne pokušaje i inicijative, jedini uspjeli prikupiti više nego potreban broj potpisa, jasno je kako je mogućnost konzumiranja i tog oblika demokracije, izražavanja izravne volje građana koja obvezuje vlast na određene postupke doista svedena na minimum, podsjećaju NHS-ovci u pismu premijerki.

Sada kad je hrvatska na samome pragu EU, treba izmijeniti Ustav kako bi se građanima omogućilo i u praksi konzumiranje prava na izravnu demokraciju, a ne da to ostanu samo sve vrste izbora, stoji u pismu NHS-a premijerki Jadranki Kosor.