c S
Dnevne novosti

Programsko vijeće: izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a

01.06.2011 07:10 ZAGREB, 31. svibnja 2011.(Hina), Na sjednici Programskog vijeća HRT-a povjerenik za korisnike usluga HRT-a Zvonko Šeb, izvijestio je kako je tijekom protekla tri tjedna, otkada je izabran na tu funkciju, zaprimio četrdesetak pisama e-mailova ili telefonskih poziva.
Ovo je inače prvo izvješće Povjerenika kojeg je nedavno, na temelju javnog natječaja, izabralo Programsko vijeće. Među primjedbama koje su mu upućene bila je i ona Branka Hebranga od 30. svibnja, kojom je od v.d. glavne urednice HTV-a Gordane Mrđen zatražio ispravak priloga objavljenog u središnjem Dnevniku 28. svibnja.

U njemu je, kako je naveo Hebrang, urednica Sandra Križanec, najavljujući izvještaj iz Kumrovca sa skupa na kojemu je govorio i Stjepan Mesić, ustvrdila kako je Mesić rekao da "Tito nije naredio likvidacije zarobljenika na Bleiburgu, ali je sigurno da je to učinio Andrija Hebrang".

Hebrang smatra da je tim, kako je naveo, proizvoljnim zaključkom i krivom interpretacijom Mesićeve izjave, oklevetala pokojnog Hebranga. Građanska inicijativa "Krug za Trg" obratila se povjereniku jer smatra kako je u Dnevniku 7. svibnja iznesen netočan podatak o broju prosvjednika pred Hrvatskim narodnim kazalištem, a gledatelj Damir Fabijanić drži da je u razgovoru s Nevenom Šerićem u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" 21. travnja prikriveno reklamirana Šerićeva knjiga "Ljepote hrvatskoga Jadrana", a da pri tome nigdje nije navedeno kako je riječ o komercijalnom projektu.

Gledatelji i slušatelj iznosili su primjedbe i o jezičnim nepravilnostima, a neki su dali i svoje prijedloge za "poboljšanje programa", među kojima i onaj kojim jedan gledatelj sugerira otkup i emitiranje dokumentarne serije o kanarincima (porodica fringilidi).

Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks i predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar na sjednici su se verbalno sukobili oko datuma zajedničke sjednice Programskog vijeća i Nadzornog odbora na kojem bi trebao biti imenovan novi predsjednik uprave HRT-a, za čiju prijavu je natječaj otvoren do 14. lipnja.

Rotar Zgrabljić je predložila da to bude na kraju lipnja, dok Luks smatra da se sve može obaviti sredinom lipnja čime bi se ubrzao i izbor glavnih urednika HTV-a. Luks je Rotar Zgrabljić također optužila i da je "razvukla izbor glavnih urednika HR-a i HTV-a za rujan" što, kako je kazala, nije neophodno, jer se taj posao mogao dovršiti do 15. srpnja.

"Vršite mobbing nadamnom i nad tajnicom, molim vas da se ne derete na sjednicama na nas", poručila joj je, nakon burne rasprave, Rotar Zgrabljić. Dio sjednice na kojem se raspravljalo o elementima privremenog ugovora između Vlade i HRT-a vezane uz aktivnosti Programskog vijeća te načelima planiranja i financiranja programa bio je zatvoren za novinare.