c S
Dnevne novosti

Mađarski parlamentarci kod Bebića i Šeksa

02.06.2011 07:14 ZAGREB, 1. lipnja 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u srijedu predsjednika Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik mađarske Narodne skupštine Istvana Balsaija s izaslanstvom, a nakon toga mađarski su se parlamentarci susreli i s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimirom Šeksom te članovima Odbora.
Uz skori završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, na sastanku s Bebićem razgovaralo se i o bilateralnim i parlamentarnim odnosima dviju zemalja, pitanju nacionalnih manjina te gospodarskoj suradnji.

Parlamentarna suradnja je vrlo dobra a suradnju potvrđuje i uspješno provedeni IPA Twinning Light projekt prilagodbe Sabora funkcioniranju unutar Europske unije, u kojem je mađarski parlament Hrvatskom saboru bio partner, rekao je Bebić te dodao kako dobroj suradnji pridonose i tradicionalni pogranični susreti predsjednika parlamenata Hrvatske i Mađarske te da će se idući takav susret održati 8. lipnja u Gornjem Knegincu.

Bebić je zahvalio na mađarskoj potpori tijekom pregovaračkog procesa te izrazio nadu u njihov dovršetak do kraja mađarskog predsjedanja Europskom unijom, a Balsai je poručio da Mađarska iskreno želi da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju i čini sve kako bi se to i ostvarilo.

Bebić je Balsaia informirao i o promjenama Ustava te izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina donesenima sredinom prošle godine, napomenuvši kako mađarska manjina u Saboru ima svog zastupnika. Ujedno je izrazio nadu da će Mađarska nakon donošenja novog Ustava i najave usvajanja odgovarajućih zakonskih rješenja omogućiti i zastupljenost hrvatske manjine u mađarskom parlamentu.

Potpredsjednik Šeks na susretu s mađarskim kolegama istaknuo je da Mađarska snažno podupire i daje aktivnu potporu putu Hrvatske u EU pa je pod mađarskim predsjedanjem EU Hrvatska postigla ogroman napredak u pregovorima. Iznoseći ključne zadaće Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Sabora Šeks se posebno osvrnuo na onu zadaću Odbora koja se tiče postupka izmjena Ustava.

Rekao je da je pred Odborom velik posao izrade Poslovnika za razdoblje članstva Hrvatske u EU. Neki odbori morat će se transformirati u cilju praćenja europskih odluka i ostvarivanja nadzorne funkcije parlamenta, poštujući pravo supsidijarnosti. Mađarska iskustva stoga će biti vrlo korisna, posebice na koji je način Odbor za europske poslove mađarskog parlamenta supstituirao poslove Odbora za europske integracije.

Balsai je pojasnio da je Odbor za europske integracije i dalje aktivan, sada kao nadzorno tijelo parlamenta koje prati rad mađarske Vlade u EU te da je vlada dužna sve zakone koji dolaze iz Europskog parlamenta staviti na znanje tom Odboru i on je zadužen za razrađivanje stajališta u ime Parlamenta od kojih Vlada može odstupiti samo u opravdanim slučajevima.

U Mađarskoj odnos Vlade i Parlamenta vezano uz europske poslove regulira poseban ustavni zakon. Balsai je istaknuo da Mađarska koristi sve svoje parlamentarne veze da podupre hrvatsko članstvo u EU.