c S
Dnevne novosti

O 100. godišnjici ILO traži više socijalne pravde u svijetu

02.06.2011 07:12 ŽENEVA, 1. lipnja 2011.(Hina/AFP), Međunarodna organizacija rada (ILO) mora postati zastupnica onih koji traže više socijalne pravde i radikalne promjene u globalizaciji, istaknuo je u srijedu direktor tajništva te organizacije Juan Somavia u prigodi otvorenja njezine 100. skupštine.
"Od Trga Tahrira do Puerte del Sol, na ulicama i trgovima mnogih zemalja, svjedoci smo rađanja jednog socijalnog i narodnog pokreta koji predvode mladi, a kadar je promijeniti svijet", kazao je Somavia.

Ti mladi su "glasnogovornici 3,5 milijarda šutljivih ljudi" čija su primanja jednaka onima 61 milijuna najbogatijih ljudi u svijetu, rekao je pred više tisuća izaslanika iz svijeta okupljenih u Ženevi do 17. lipnja.

Te osobe iznose zahtjev koji je poznat u ovoj nastarijoj UN-ovoj ustanovi, pravo na dostajanstven rad i posao. Njihove nade "moraju biti u središtu našeg djelovanja. To je ono najvažnije što moramo postići tijekom ove skupštine", ocijenio je.

No te nade ipak zahtijevaju temeljite promjene sadašnjeg modela rasta koji je, smatra ILO, pokazao svoju nedjelotvornost stalnim produbljivanjem nejednakosti, što je uzrokovalo i rekordnu stopu nezaposlenosti od 2009., s više od 200 milijuna nezaposlenih u svijetu.

"Budemo li opet radili kao prije, ponovo ćemo zapasti u krizu, prije ili kasnije", upozorio je Somavia zauzimajući se za "djelotvoran rast na gospodarskom i socijalnom polju".

Stota skupština organizacije utemeljene 1919., (koja se gdjekad sastajala i više puta u godini) treba biti "povijesna", misli ILO. Svoj dolazak na skupštinu najavili su mnogi svjetski čelnici, a 14. i 15. lipnja očekuju se njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski premijer Vladimir Putin.

ILO je zbog svog zauzimanja za socijalnu pravdu dobio Nobelovu nagradu za mir za 1969. godien.