c S
Dnevne novosti

Nova radna skupina za "pročešljavanje" zakona o sveučilištu

06.06.2011 07:24 ZAGREB, 3. lipnja 2011.(Hina), Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osnovat će novu radnu skupinu koja će razmotriti i "pročešljati" one elemente nacrta prijedloga zakona o sveučilištu i visokom obrazovanju oko kojih nisu suglasni, a ti će zakonski prijedlozi, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ući u saborsku proceduru do 15. srpnja ove godine u "paketu" s nacrtom prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti.
Konkretan je to zaključak današnje višesatne izvanredne tematske sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta o nacrtima prijedloga spomenutih zakona na kojoj je bio i ministar Radovan Fuchs, o sadržaju koje je pak izvijestio zajedno sa svojim domaćinom rektorom Aleksom Bjelišem na konferenciji za novinare održanoj u sveučilišnu Rektoratu po završetku sjednice senata.

Rektor i ministar bili su suglasni u ocjeni da je rasprava bila otvorena. Rektor Bjeliš najavio je da će sveučilište već u ponedjeljak imenovati svoje predstavnike u tu radnu skupinu jer, rekao je, vrijeme se ne smije gubiti u nadmetanju sveučilišta i mjerodavnoga ministarstva budući da je riječ o zakonima od strateške važnosti za Hrvatsku.

Ipak, ocijenio je Bjeliš, sveučilište i ministarstvo nisu se približili u strateškom pristupu tako da sveučilište i dalje smatra da se najprije treba donijeti nacionalna strategija razvoja sveučilišta i visokoga obrazovanja pa tek onda donositi zakonska rješenja, dok ministarstvo ustraje u stajalištu da će nova zakonska rješenja biti dobar okvir za donošenje nacionalne strategije.

Ministar Fuchs ocijenio je da ti procesi - donošenje zakonske regulative i nacionalne strategije - mogu ići paralelno te da je to dobro rješenje. Podsjetio je da je na sastanku s premijerkom Kosor na kojemu je bilo riječi o spomenutom "paketu" zakona zaključeno da su zakonski prijedlozi pisani u dobrom smjeru, ali da se neki elementi tih zakonskih rješenja, sporni za sveučilište, mogu poboljšati i naći za njih druga rješenja što je, napomenuo je, i zadaća nove radne skupine sveučilišta i ministarstva.

Na novinarsko pitanje može li reći o kojim se konkretnim mogućnostima promjene radi, Fuchs je spomenuo proceduru predlaganja i sastav Sveučilišnoga vijeća što je po sadašnjem prijedlogu neprihvatljivo za sveučilište. Najavivši da će ti zakonski prijedlozi ući u saborsku proceduru do ljetne stanke, ministar je napomenuo da neće biti riječi o hitnom već o redovitom postupku koji predviđa dva čitanja, a ako bude potrebno, i tri.

Rektor Bjeliš opetovao je da nije dobro donositi zakone s kojima se ne slaže većina onih na koje se zakoni odnose. Na senatu je danas donesena i odluka o osnivanju još jedne radne skupine - one koja će raditi na donošenju nacionalne strategije razvoja sveučilišta i visokog obrazovanja u koju će sveučilište i ministarstvo imenovati svoje predstavnike, kao što će se svoje predstavnike imenovati i druge mjerodavne institucije.