c S
Dnevne novosti

Split: otvorena konferencija o integraciji RH u NATO

07.06.2011 07:08 SPLIT, 6. lipnja 2011.(Hina), Konferencija o integraciji Republike Hrvatske u NATO pod nazivom "Integracijska konferencija –ACT" počela je u ratnoj luci Lori u Splitu u organizaciji Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i NATO-va Zapovjedništva za transformaciju (ACT –Allied Command Tranformation).
Riječ je o četvrtoj konferenciji o toj temi koju je uvodnim govorom otvorio državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović u kojemu se osvrnuo na trenutno najvažnije događaje i procese unutar hrvatskog obrambenog sustava, vezane uz završetak izrade ključnih strateških dokumenata, te uz sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji ISAF u Afganistanu, priopćila je Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

General Kjell-Ove Skare iz Zapovjedništva za transformaciju sa NATO strane, koji predvodi NATO delegaciju, izrazio je zadovoljstvo organizacijom te naglasio važnost održavanja konferencija toga tipa konferencije, kao i potrebu za razvojem učinkovite i racionalne obrane, temeljene na razvoju sposobnosti.

Isto tako, istaknuo je da Republika Hrvatska napreduje u integracijskom procesu, s obzirom na vrlo dinamično razdoblje tijekom samog procesa pristupanja.

Načelnik Uprave za planiranje GS OSRH general bojnik Dragutin Repinc dao je kratak osvrt na trenutne integracijske napore i pitanja koja su se pojavila u procesu pristupanja, kao i napredak ostvaren nakon prethodno održanih integracijskih konferencija.

U sklopu dvodnevne konferencije održat će se radionice koje će obuhvatiti stratešku razinu, strateško i obrambeno planiranje, izobrazbu i obuku, kolektivnu obuku i vježbe te logističko planiranje.

U navedenim radionicama, zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga, sudjelovat će i predstavnici Zapovjedništva za transformaciju Združenoga NATO Zapovjedništva u Napulju te međunarodno osoblje iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.