c S
Dnevne novosti

Jandroković u Parizu o završetku pregovora s EU-om

07.06.2011 07:16 ZAGREB, 6. lipnja 2011.(Hina), Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će ovoga tjedna u radnom posjetu Francuskoj Republici, a središnja tema sastanaka bit će skoro zaključivanje hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.
Tijekom boravka u Parizu, ministar Jandroković sastat će se u srijedu poslije podne s francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppeom.

Istoga dana, ministar Jandroković sastat će se s predsjednikom hrvatsko-francuskog društva prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini Patrikom Blocheom, predsjednikom Odbora za europske poslove francuskog Senata Jeanom Bizetom i diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika Jeanom-Davidom Levittom.

Jandroković će također posjetiti izložbu "Be CROative" postavljenu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, te info-štandove Hrvatske turističke zajednice.

Francuska vjeruje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja, prije godišnjice hrvatske neovisnosti 25. lipnja, kazao je nedavno u Zagrebu visoki francuski dužnosnik.

Hrvatska se nalazi u samoj završnici pregovora s Europskom unijom, a Francuska je jedna od onih zemalja članica koja se zalažu za to da se pregovori Zagreba i Bruxellesa završe do kraja lipnja.

Visoki francuski dužnosnik prošloga je tjedna u Zagrebu rekao kako Francuska "želi da se pronađu tehnička i politička rješenja u posljednjim koracima pregovora Zagreba i Bruxellesa", a ocijenio je i da je Hrvatska napravila veliki napor u ispunjavanju uvjeta za ulazak u članstvo EU-a.

"Hrvatska će ulaskom u EU biti stvarno uspješno završena priča i model za druge zemlje bivše Jugoslavije", zaključio je.

Hrvatska je pokrenula jaku diplomatsku inicijativu u završnici pregovora, te će tako ovoga tjedna u Bruxellesu boraviti hrvatski predsjednik Ivo Josipović a u Londonu predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.