c S
Dnevne novosti

Odbor za ravnopravnost spolova o financiranju ženskih skloništa

08.06.2011 07:20 ZAGREB, 7. lipnja 2011.(Hina), Na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova bilo je riječi o dorađenom prijedlogu Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koja vode organizacije civilnog društva, te je upozoreno kako je dosadašnji model financiranja autonomnih ženskih skloništa neodrživ i dovodi u pitanje njihov rad.
Dosadašnji sustav financiranja autonomnih ženskih skloništa putem ugovora s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te gradovima i županijama nije, kako su kazale predstavnice tih skloništa, kvalitetno rješenje jer nigdje ne stoji da su oni obvezni sklapati ugovore sa skloništima.

Na taj način autonomna ženska skloništa ovise o nečijoj dobroj volji, kazala je predstavnica autonomnih ženskih skloništa Neva Toelle. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik mišljenja je kako je donošenje Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta obveza države jer, kako je ocijenila, dosadašnji ugovori o financiranju ne jamče razinu održivosti skloništa kakvu bi jamčio jedan takav zakon.

Zakon je podržala i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić uz primjedbu da u njemu nije definirano rješenje stručnog nadzora. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol kazala je kako će taj zakonski prijedlog biti upućen vladi te kako očekuje da ga se pošalje u saborsku proceduru.

Mišljenja sudionica skupa nije međutim dijelio i državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić koji je ustvrdio kako „u financiranju autonomnih ženskih i drugih skloništa nema problema“.„Mi ne zadiremo u autonomiju skloništa, ali moramo imati nadzor da vidimo kako se novci troše“, poručio je. Što se tiče predstavljenog zakonskog prijedloga rekao je da „treba doraditi pitanje stručnog nadzora i kontrole financijskih sredstava“.

„Ne može se većina dobivenih sredstava trošiti na plaće zaposlenih“, rekao je Adanić. Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja je u ime svih autonomnih skloništa sastavila prijedlog Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koja vode organizacije civilnog društva rekla je da se njime predviđa financiranje skloništa s tri razine tijela izvršne vlasti – resornog ministarstva, županije i gradova.

Svaka razina trebala bi participirati s trećinom troškova, a sredstva bi trebala biti proslijeđena na žiro račune organizacija civilnog društva na vrijeme, rekla je Bezbradica Jelavić. To znači, kako je pojasnila, u siječnju tekuće godine za siječanj te iste godine, pa nadalje za mjesece koja slijede, kako ne bi bilo kašnjenja u plaćanju, a iznosi bi trebali biti predvidivi, što u današnjem ugovornom modelu nije slučaj.

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova o prijedlogu Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koja vode organizacije civilnog društva raspravljao je prije nešto više od mjesec dana, a na današnjoj sjednici predstavljen je dorađeni zakonski prijedlog.