c S
Dnevne novosti

Sabor o sudjelovanju Hrvatske u radu Agencije EU za temeljna prava

08.06.2011 07:22 ZAGREB, 7. lipnja 2011.(Hina), Hrvatski sabor nastavlja 23. sjednicu, raspravom o prijedlogu potvrđivanja Odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije Europske unije za temeljna prava.
Agencija EU za temeljna prava osnovana je u veljači 2007., s ključnom zadaćom potpore institucijama Unije i državama članicama u provedbi temeljnih prava.

U studenome iste godine hrvatska misija u Bruxellesu zaprimila je od Europske komisije neformalni poziv za iskazivanjem interesa za sudjelovanjem u radu Agencije u svojstvu promatrača, da bi Hrvatska u veljači 2008. uputila pismo namjere za ostvarivanjem promatračkog statusa, a taj se postupak pripremao u 2009.

Nakon što je dobila suglasnost Sabora, vlada je u listopadu 2010. donijela Odluku o prihvaćanju stajališta o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije.

Kada Sabor potvrdi tu Odluku, ističu u Banskim dvorima, Hrvatska će kroz djelovanje Agencije dobiti potporu daljnjeg usklađivanja propisa na području temeljnih prava s pravnom stečevinom EU.

U Hrvatskoj se Agencija može baviti ljudskim pravima u onoj mjeri u kojoj to pripada u provedbu prava EU i u kojoj je to potrebno za usklađivanje zakonodavstva s pravom Unije.

Slijedom toga, Agencija prikuplja i komparativno uspoređuje podatke, uključuje iste u svoja izvješća i preporuke, te provodi različita istraživanja i studije.

Hrvatska se obvezuje na uplatu članarine za sudjelovanje u Agenciji, te na imenovanje dvije osobe u Upravni odbor i jednog nacionalnog časnika za vezu.

Slijedom toga, Hrvatska je u roku od 30 dana od poziva Europske komisije dužna započeti s uplatom članarine u proračun EU - za prve tri godine članstva iznos od 180 tisuća eura svake godine, te za sljedeće dvije godine 205 tisuća eura.

S obzirom da Odluka na snagu stupa na dan 1. srpnja 2010., od kada počinje teći članstvo Hrvatske u Agenciji, doprinos se izračunava na 'pro-rata' osnovi, te sukladno datumu pristupanja iznosi polovicu predviđenog godišnjeg doprinosa za prvu godinu, odnosno 90 tisuća eura.