c S
Dnevne novosti

Premijerka predložila sjednicu VNS-a o sumnjivom kapitalu u medijima

08.06.2011 07:14 ZAGREB, 7. lipnja 2011.(Hina), Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je u Zagrebu kako je predsjedniku Republike Ivi Josipoviću poslala pismo s prijedlogom da se na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) ispitaju sve indicije o ulasku sumnjivog kapitala u vlasništvo nekih medija te je najavila kako će inzistirati na konkretnim zaključcima.
Premijerka Kosor je naglasila da je takvu inicijativu već iznijela na zadnjoj sjednici VNS-a te kako je danas predsjedniku Josipoviću poslala pismo, budući da oni zajedno sazivaju sjednice VNS-a.

"Mislim da je to osobito važno jer mi u ovom velikom i važnom procesu koji zovemo 'čišćenje vlastite kuće', ne možemo taj posao borbe protiv kriminala i borbe protiv korupcije obaviti do kraja uspješno ako nismo potpuno na čistu tko, odnosno čiji je kapital u pojedinim medijima i ima li istine u nekim indicijama oko toga da je u neke medije, odnosno vlasništvo, ušao vrlo sumnjivi kapital", rekla je Kosor.

"Predložili smo također da se na tu sjednicu pozovu predstavnici svih onih institucija koji imaju određene informacije, da otvorimo široku raspravu o tome i donesemo vrlo konkretne i precizne zaključke", dodala je.

Premijerka nije spomenula pojedinačno ni jedan medij, no kazala je kako ima različitih indicija o tome, i da ono što je vrlo zabrinjavajuće, ima nekih indicija o kapitalu iz krim miljea.

"Pozvat ćemo, i to je također moj prijedlog, da nadležne službe iznesu sve relevantne podatke koje su prikupili ako ih imaju, da otvorimo raspravu i da je ako treba produžimo; ali svakako inzistirat ću na konkretnim zaključcima o tome što institucije trebaju učiniti", rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Bruxellesu kako će se suglasiti sa sazivanjem sjednice VNS-a o netransparentnom kapitalu i organiziranom kriminalu u medijima, ako i kada ta inicijativa do njega dođe, te kako će tražit da se sjednica o toj temi dobro pripremi.