c S
Dnevne novosti

Juppe i Jandroković o završetku pregovora

08.06.2011 07:10 PARIZ, 7. lipnja 2011.(Hina), U središtu razgovora koje će francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u srijedu u Parizu voditi s potpredsjednikom hrvatske Vlade i šefom njezine diplomacije Gordanom Jandrokovićem bit će završetak hrvatskih pristupnih pregovora u EU, najavilo je u utorak francusko ministarstvo vanjskih poslova.
Francuska želi da Hrvatska što prije postane 28. članica Unije, te podržava brzo zaključenje pregovora, ako je moguće do kraja lipnja, kako bi Hrvatska mogla 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Unije, objavilo je francusko ministarstvo.

 "S tim ciljem Francuska je preuzela inicijativu i predložila, zajedno s Njemačkom, uvođenje mehanizma nadzora, koji bi bio uveden u razdoblju od zatvaranja pregovora do stupanja na snagu ugovora o članstvu. To će omogućiti daljnje provođenje reforma koje je Hrvatska već poduzela u području pravosuđa i temeljnih prava", prema francuskom ministarstvu.

Juppe i Jandroković razgovarat će i o situaciji na jugoistoku Europe, kao i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Francuske.

Po najavi, Juppe će sa svojim hrvatskim kolegom potpisati izjavu o namjeri održavanja velike hrvatske kulturne sezone u Francuskoj u jesen 2012.