c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav utvrdio tekst promjena Ustava RH

09.06.2011 07:24 ZAGREB, 8. lipnja 2011.Hina, Saborski Odbor za Ustav utvrdio je prijedlog teksta Ustavnog zakona o promjenama Ustava, po kojemu bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće regulirala ustavnim zakonom.

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar kazao je da su inicijativu za promjenu Ustava pokrenule udruge proizašle iz Domovinskog rata, a da je Vlada, kao predlagatelj ustavnih promjena, tu inicijativu prihvatila.

Vladina je namjera, naglasio je, kroz ustavni zakon osigurati trajnu i kontinuiranu skrb za sve branitelje, posebno one stradale u ratu, primjerenim načinom da to postigne smatra podizanje njihovih prava na ustavnu razinu.

"Tom promjenom se ne proširuju niti ograničavaju postojeća prava hrvatskih branitelja niti predviđaju dodatni troškovi za državni proračun, ali se može osigurati kontinuirana skrb, kako bi se eventualne promjene koje bi se ubuduće donosile morale donositi uz politički konsenzus u Saboru (dvotrećinska većina)", poručio je Komar.

Odbor je potom jednoglasno (šest HDZ-ovih glasova i jedan Šemse Tankovića iz SDAH-a) i bez rasprave podnio Saboru prijedlog nacrta Ustavnoga zakona za izmjene i dopune Ustava RH. Oporbeni članovi odbora nisu došli na sjednicu.

Bez rasprave Odbor je podržao i predložene dopune Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj po kojima bi se i u Hrvatskoj svaki 23. kolovoza ubuduće obilježavao kao spomendan - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.