c S
Dnevne novosti

GSKG: Upravitelji zgrada dužni pokrenuti upis u zemljišne knjige

09.06.2011 07:22 ZAGREB, 8. lipnja 2011.(Hina), Upravitelji zgrada dužni su pokrenuti upis u zemljišne knjige svih neupisanih zgrada izgrađenih do 1. siječnja 1997., a taj bi postupak trebao ubrzati sređivanje zemljišnih knjiga, izvijestili su iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG), podružnice Zagrebačkog holdinga.
Iz GSKG podsjećaju da je obveza upisa u zemljišne knjige svih neupisanih zgrada izgrađenih do 1. siječnja 1997. propisana novelom Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i da tu obvezu imaju svi upravitelji zgrada, što znači da su obvezni pokrenuti taj postupak u roku od tri godine od stupanja na snagu zakona, tj. do 29. prosinca 2012. GSKG, kao vodeći upravitelj zgrada u Zagrebu, je od kraja svibnja 2010., kada je na snagu stupio Pravilnik o povezivanju zemljišne knjige i knjige položenih ugovora i upisa vlasništva posebnog dijela nekretnine, pokrenuo oko 2600 postupaka od čega je njih oko 500 predano za upis u zemljišne knjige.

"Deseta novela Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima olakšala je upis u zemljišne knjige. Naime, njome je izričito rečeno da za upis vlasništva posebnog dijela koji nije bio upisan u knjigu položenih ugovora, nije potrebna pisana suglasnost svih suvlasnika. Pravilnikom je ukinuta i obveza izrade elaborata etažiranja, tj. potvrde da je posebni dio samostalna uporabna cjelina čime je otklonjena najveća prepreka u dosadašnjem postupku etažiranja zgrada", priopćuju iz GSKG i napominju da postupak povezivanja obuhvaća upis katastarske čestice i promjene izgrađenosti, upis posebnog dijela te prava vlasništva na posebnim dijelovima.

Iz GSKG također navode da nakon prikupljanja dokumentacije iz ureda za katastar, zemljišne knjige, gradskih ureda i drugih službi te izrade geodetskog elaborata (ako je čestica promijenjena u katastru, ali ne i u zemljišnoj knjizi), upravitelj zgrade podnosi prijedlog za uknjižbu zemljišnoknjižnom sudu, a da troškove postupka snose svi suvlasnici i naplaćuju se iz sredstava pričuve.