c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor u Londonu s Cameronom o završetku pregovora

09.06.2011 07:08 LONDON, 9. lipnja 2011.(Hina), Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor u petak će u Londonu razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, istoga dana kada bi Europska komisija trebala preporučiti zemljama članicama završetak pregovora s Hrvatskom, uz ciljani datum ulaska u Uniju 1. srpnja 2013.
Kosor se u petak prvi puta sastaje s britanskim premijerom Cameronom, konzervativcem, koji je na čelu vlade posljednjih godinu dana. Uoči posjeta premijerka Kosor je izjavila kako vjeruje da će njezin razgovor s britanskim premijerom biti "iznimno važan i jako dobar". Očekuje se da će se prije svega ticati hrvatskih pregovora s EU-om koji su došli pred sam završetak, ali i bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Istoga dana kada bi Kosor u Downing Streetu trebala razgovarati s britanskim kolegom, Hrvatska bi, po najavama predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, mogla iz Bruxellesa dobiti "vrlo dobre vijesti". Očekuje se da će EK dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja su još ostala za zatvaranje - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Po diplomatskim izvorima, u tim dokumentima, koje trebaju prihvatiti zemlje članice, među kojima i Velika Britanija jer odluka mora biti jednoglasna, Komisija će predložiti da Hrvatska postane punopravnom članicom 1. srpnja 2013. Velika Britanija bila je, uz Nizozemsku, među zemljama za koje se smatralo da usporavaju hrvatsko pristupanje, nezadovoljne prije svega ispunjavanjem obveza iz poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Što se tiče dosadašnjih susreta hrvatskih i britanskih premijera, posljednji se dogodio prije tri godine, u lipnju 2008., kada je bivši premijer Ivo Sanader u Downing Streetu razgovarao s Gordonom Brownom. Bio je to njegov drugi službeni posjet Velikoj Britaniji, nakon onog 2006. kada je predsjednik britanske vlade bio laburist Tony Blair.

Dosad međutim ni jedan britanski premijer nije boravio u službenom bilateralnom posjetu Hrvatskoj. Premijerka Kosor je prošle godine u svibnju, u čestitci koju je uputila Davidu Cameronu povodom imenovanja na mjesto predsjednika britanske vlade, naglasila kako bi ga željela ugostiti u Hrvatskoj.

Posjetom Britaniji, Kosor završava ovotjednu diplomatsku inicijativu hrvatskih dužnosnika, nakon što je u srijedu u Bruxellesu predsjednik Ivo Josipović razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, a potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se istoga dana u Parizu s francuskim kolegom Alainom Juppeom.

I jedan i drugi dobili su potporu da će pregovori biti okončani u vrlo bliskoj budućnosti. Posljednja međuvladina konferencija o pristupanju pod mađarskim predsjedanjem najavljena je za 21. lipnja, ali se u diplomatskim krugovima ne isključuje mogućnost da se održi nekoliko dana kasnije kako bi se zemljama članicama dao duži rok za analizu Komisijinih dokumenata.