c S
Dnevne novosti

Jandroković: Francuska vjeruje u završetak pregovora u lipnju

09.06.2011 07:10 PARIZ , 8. lipnja 2011.(Hina), Francuska daje punu potporu završetku pregovora i vjeruje da će se to dogoditi već u lipnju, kazao je u srijedu u Parizu, nakon razgovora s francuskim šefom diplomacije Alainom Juppeom, potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.
Francuska nam daje apsolutnu potporu za završetak pregovora i vjeruju da će se to dogoditi vec sada u lipnju i da će i Europsko vijeće isto tako donijeti odluku o završetku pregovora, kazao je Jandroković za Hinu dodajući da je Francuska čestitala Hrvatskoj na svemu što je učinila na svome europskome putu, posebice u posljednjih dvije godine.

Pariz, nastavio je šef hrvatske diplomacije, ističe važnost ulaska Hrvatske kako zbog nas tamo tako i zbog vjerodostojnosti procesa proširenja i važnosti ulaska Hrvatske zbog stabilizacije prostora jugoistoka Europe. Jandroković je ocijenio da sve ide prema planu te kazao kako s velikim nestrpljenjem očekujemo petak, kada će i Europska komisija uputiti Vijeću nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta.

Nakon toga očekujemo da će i zemlje članice vrlo brzo ostvariti konsenzus i zatvoriti sva potrebna pregovaračka poglavlja, dodao je. Jandroković i Juppe razgovarali su i o francusko-njemačkom prijedlogu, koji predviđa određeni nadzor od završetka pregovora do završetka procesa ratifikacije, a hrvatski ministar kazao je kako smatra da to ni na koji način neće usporiti Hrvatsku u završetku procesa ratifikacije.

Mi smo već sada ispunili toliko puno potrebnih kriterija da mi je i francuski kolega Juppe rekao da uopće ne sumnja da ćemo biti jednako uspješni i u ovom procesu koji će trajati do završetka ratifikacije a posebice kao 28. zemlja članica, zaključio je Jandroković. Na sastanku je bilo riječi i o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi pri čemu je istaknuto zajedničko stajalište kako je euroatlantska perspektiva svih zemalja regije jedino jamstvo trajne stabilnosti tog prostora.

Ministar Jandroković izrazio je spremnost za nastavkom prenošenja hrvatskih iskustava stečenih tijekom pregovora za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u svim preostalim zemljama jugoistočne Europe. Na kraju današnjeg sastanka ministri su potpisali izjavu o namjeri održavanja Hrvatske kulturne sezone u Francuskoj 2012. godine.

Riječ je o manifestaciji kojom će se tijekom jeseni iduće godine predstaviti hrvatska tradicijska baština i suvremeno kulturno stvaralaštvo. Ministar Jandroković je tijekom svog boravka u Parizu razgovarao i s diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika Jean-Davidom Levittom.

Na tom su se susretu složili kako je strateško partnerstvo, kao okvir bilateralne suradnje, omogućilo još čvršće i intenzivnije bilateralne veze Hrvatske i Francuske, čemu je doprinijela i intenzivna komunikacija dužnosnika na visokoj razini tijekom proteklog razdoblja. Levitte je pozitivno ocijenio brojne reforme koje su dosad provedene u Hrvatskoj i dao punu potporu što skorijem dovršetku hrvatskih pristupnih pregovora.