c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi podržali sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji ISAF

09.06.2011 07:14 ZAGREB, 8. lipnja 2011.(Hina), Saborski klubovi su podržali izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u Afganistanu od 1. listopada 2009. do 31. kolovoza 2010. godine, pohvalivši spremnost hrvatskih časnika i vojnika.
Dragan Vukić (HDZ) je naglasio kako pripadnici hrvatskih Oružanih snaga nisu pretrpjeli žrtve, što po njegovoj ocjeni govori o spremnosti i obučenosti naših pripadnika.

Izrazivši zabrinutost zbog općeg pogoršanja sigurnosti u Afganistanu Vukić je poželio da se svi naši pripadnici vrate živi kući.

Po ocjeni Gorana Beusa Richembergha (HNS/HSU) međunarodne misije nemaju izlaznu strategiju iz Afganistana.

Rekao je i kako već tri godine mole Vladu, da se u kontaktu sa saveznicima, detaljnije definira politička pozicija Hrvatske kao i da se, štiteći hrvatske interese, "definira izlazna strategija i u ovom slučaju".

Hrvatska nakon vlastitog ratnog iskustva ne može ostati po strani, upozorio je Beus Richembergh dodajući kako smo upravo stoga senzibilizirani prema onima koji trebaju političku i humanitarnu pomoć.

Po njegovom mišljenju najnovije je izvješće u 80 posto identično s prošlim izvješćem, a najnovijem izvješću zamjera što u njemu nije i poglavlje koje se nalazilo u prošlogodišnjem izvješću, a koje je govorilo o nedostacima i smjernicama za poboljšanje.

Arsen Bauk (SDP) naglasio je kako u izvješću ne nalazi indikatore zbog kojih bi se trebala mijenjati odluka o sudjelovanju hrvatske vojske u Afganistanu.

Primijetio je također i da je u posljednje vrijeme Ministarstvo obrane postalo otvorenije za odgovore na pitanja o temi Afganistana.