c S
Dnevne novosti

Josipović: završetkom pregovora RH otvara novu stranicu

10.06.2011 07:14 ZAGREB, 9. lipnja 2011.(Hina/AFP), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u četvrtak duboko uvjerenje u europsku budućnost svoje zemlje, koja se sprema završiti pristupne pregovore, ocijenivši da bi to moglo pomoći drugim zemljama regije da napreduju prema Europskoj uniji.
Očekivana vijest u petak da će Europska komisija zemljama članicama EU-a predložiti završetak pregovora s Hrvatskom biti će "veliki dan za Hrvatsku, jer otvaramo jednu novu stranicu naše povijesti", istaknuo je Josipović u intervjuu za agenciju France Presse.

Predsjednik je naglasio da će datum kada će Hrvatska pristupiti u EU biti "povijesni" događaj, jer Hrvatska ulazi među "najrazvijenije zemlje i perspektiva je da za određeno vrijeme svojom razvijenošću dostigne njihov prosjek. " Naglasio je, međutim, da "put do toga neće biti lak".

"Završetkom pregovora pa ni ulaskom u EU mi nećemo postati savršeno društvo", smatra Josipović, dodajući da će se reforme nastaviti kao i u cijeloj Europi koja "se reformira i prilagođuje novim okolnostima". Prema Josipoviću, Europska komisija je bila puno stroža prema Hrvatskoj glede kriterija u odnosu na zemlje koje su već članice EU-a.

"S jedne je strane to bilo frustrirajuće i produljilo je pristupni proces. Međutim, to je imalo i dobre strane", kazao je Josipović ne ulazeći u detalje. Ali, "ja sam uvjeren da će Hrvatska spremna ući u EU i da će uspjeti kao zemlja članica", rekao je.

Osvrnuvši se na rat od 1991. do 1995 koji je uslijedio nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske od bivše Jugoslavije, Josipović je izrazio zadovoljstvo "što se odmičemo od prošlosti, iako znamo da još uvijek ima otvorenih pitanja sa susjedima proizašlih iz rata i raspada" bivše Jugoslavije.

"Imali smo tešku povijest, hrvatska državnost započela je s ratom", objašnjava Josipović, dodajući da se pokazalo kako je "europski kontekst onaj kontekst u kojem Hrvatska može sa sigurnošću osigurati svoj mir, stabilnost i prosperitet".

"Najvažnije što danas imamo potpuno drugačiju klimu, klimu u kojoj sa susjedima o svemu otvoreno razgovaramo", kazao je Josipović.

Zaključio je da "Europa neće biti potpuna sve dok joj se ne pridruže sve zemlje jugoistočne Europe". Na kraju intervjua je izrazio uvjerenje da će referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji završiti "uvjerljivom pobjedom proeuropskih građana".