c S
Dnevne novosti

Sabor o financijskom izvještaju HBOR-a za 2010.

10.06.2011 07:18 ZAGREB, 9. lipnja 2011.Hina, Hrvatski sabor nastavlja 23. sjednicu raspravom o financijskom izvještaju Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za 2010. po kojemu je ta banka prošle godine odobrila 7,5 posto više kredita u odnosu na 2009. godinu.
Prošle godine HBOR je odobrio 1606 kredita u iznosu od 6,62 milijardi kuna, a, kako stoji u izvješću Saboru, najviše novca, gotovo 3 milijarde kuna kredita, dobili su izvoznici.

HBOR ističe velike napore uložene u osiguranje dostatnih sredstava za kreditiranje domaćeg gospodarstva te da, unatoč svjetskoj financijskoj krizi, u 2010. nisu mijenjali uvjete kreditiranja ni kamatne stope.

Prilagođavajući se potrebama hrvatskih gospodarstvenika, razvijeni su i novi kreditni programi za malo i srednje poduzetništvo, razvoj ruralne infrastrukture, ruralnih gospodarskih aktivnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika.

S 1,1 milijardu kuna kreditirano je malo i srednje poduzetništvo, što je za 12 posto više nego 2009., ističe se u izvješću, uz napomenu da je većina (78 posto) kredita bila usmjerena na financiranje obrtnih sredstava.

U raspravi na saborskim radnim tijelima izvješće HBOR-a dobilo je pozitivno mišljenje i ocjene da je ta banka u uvjetima najvećih ekonomskih iskušenja odigrala ključnu ulogu u kreditiranju gospodarstva i poduzetništva.

Primjedbe na izvješće nije imala niti vlada. Saborske zastupnike, osim rasprave o ovome izvješću, čeka i glasovanje o dosad raspravljenim točkama, koje je potpredsjednik Sabora Josip Friščić, zaključujući zasjedanje, najavio za 11 sati.