c S
U središtu

Što s prezimenom nakon razvoda braka?

18.07.2011 Promjenu prezimena u vezi sa sklapanjem i prestankom braka regulira Obiteljski zakon i, podredno, Zakon o osobnom imenu. Jedno od pitanja s kojim se osoba čiji brak prestane može susresti jest i što s prezimenom nakon razvoda braka.

Prezime se pod određenim uvjetima i u određenim slučajevima može promijeniti. Najčešće tijekom života prezime mijenjaju žene udajom, ili čak i kasnije, ako se brak razvede, vraćajući se na „staro“, djevojačko prezime, iako nije nepoznato da prezime vjenčanjem mijenjaju i muškarci. Postoje dakako i slučajevi promjene prezimena neovisno o sklapanju, razvodu ili poništaju braka.

O pitanjima bračne zajednice i utjecaju na prezime govori Obiteljski zakon. Tako prema članku 12. Obiteljskog zakona, kada utvrdi da su ispunjene pretpostavke za sklapanje braka, matičar će uzeti izjavu nevjeste i ženika o izboru prezimena.

Nadalje, prema članku 31. Obiteljskog zakona, prilikom sklapanja braka nevjesta i ženik mogu se sporazumjeti:

1. da svako zadrži svoje prezime,

2. da kao zajedničko prezime uzmu prezime jednog od njih,

3. da kao zajedničko uzmu oba prezimena,

4. da svaki od njih uz svoje prezime uzme i prezime bračnog druga i odluči koje će upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu.

U slučaju sporazuma o prezimenu prema kojem oboje kao zajedničko uzimaju oba prezimena, nevjesta i ženik odlučit će koje će prezime upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu.

Brak, bez obzira na oblik u kojem je sklopljen, prestaje na nekoliko načina: smrću bračnog druga, proglašenjem nestalog bračnog druga umrlim, poništajem ili razvodom (članak 34. stavak 1. Obiteljskog zakona).

Ako brak prestaje razvodom, postavlja se pitanje što s prezimenom nakon razvoda braka.

Kako postoje odredbe o odabiru prezimena uoči sklapanja braka, a koje će se koristiti za vrijeme trajanja bračne zajednice, tako Obiteljski zakon sadržava i odredbu o pravu na prezime nakon prestanke te zajednice.

Naime, člankom 35. Obiteljskog zakona propisano je da u slučaju poništaja ili razvoda braka svaki od prijašnjih bračnih drugova može zadržati prezime koje je imao u trenutku prestanka braka. Iz navedenog se izvodi zaključak da to bračni drug može, ali ne mora. Tu drugu mogućnost propisuje Zakon o osobnom imenu, koji u članku 5. određuje da ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka, može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta. Izjava je temelj za upis promjene osobnog imena u matične knjige. Postupak promjene prezimena provodi se u skladu sa člancima 6.-10. Zakona o osobnom imenu.

Dakle, svaki od bivših bračnih drugova nakon razvoda braka može ili ostaviti dotadašnje (bračno) prezime, ili se vratiti na prezime koje je imao prije braka. To je pravo utvrđeno Zakonom, a za njegovo ostvarenje nije od utjecaja što netko više nije dio obitelji drugog bračnog druga.