c S
U središtu

(Ne)plaćanje godišnje naknade i cestarine za osobe s invaliditetom

12.09.2011 Novi Zakon o cestama, koji je stupio na snagu u srpnju ove godine, među ostalim propisuje načine financiranja javnih cesta, pri čemu su propisani i određeni izuzeci od plaćanja davanja za korisnike javnih cesta.

Prema članku 86. stavku 1. Zakona o cestama propisani su izvori sredstava za financiranje javnih cesta, a to su, među ostalim:

1) godišnja naknada za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila,

2) cestarina za uporabu autoceste i objekta s naplatom (most, tunel, vijadukt i slično).

Prema članku 87. istog Zakona, visinu godišnje naknade za uporabu javnih cesta propisuje ministar mora, prometa i infrastrukture (dalje u tekstu: ministar), a visinu cestarine i sustav naplate cestarine za uporabu autoceste i objekta s naplatom utvrđuju Hrvatske autoceste d.o.o. uz suglasnost Vlade, a za javne ceste u koncesiji koncesionar pod uvjetima određenim ugovorom o koncesiji.

U odnosu na ranije važeći Zakon o javnim cestama, novodonesenim Zakonom o cestama proširen je krug osoba s invaliditetom koje mogu ostvariti pravo na oslobađanje plaćanja cestarine i na kategoriju osoba kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%. Uz to, Zakonom je propisana nadležnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za detaljnije propisivanje uvjeta i isprava na temelju kojih se ostvaruje pravo, provedbe postupka i donošenje rješenja o ostvarivanju prava osoba s invaliditetom na oslobađanje plaćanja godišnje naknade i cestarine.

Konkretnije, sukladno članku 88. Zakona o cestama, ubuduće osobe s 80% ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60% ili više postotaka, neće plaćati godišnju naknadu za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu.

Nadalje, osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80% ili više postotaka, te HRVI sa 100% tjelesnog oštećenja te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%, ne plaćaju cestarinu za uporabu autoceste i objekta s naplatom za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu.

Navedene osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine na temelju rješenja koje u upravnom postupku donosi Ministarstvo na zahtjev osobe s invaliditetom. Ministar uz suglasnost ministra nadležnog za branitelje i ministra nadležnog za zdravstvo i socijalnu skrb, donosi propis o ispravama kojima se dokazuje pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine te postupku i načinu ostvarivanja tih prava.

Sukladno članku 139. Zakona o cestama, do donošenja provedbenih propisa ostaju na snazi, među ostalim, Pravilnik o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila te Pravilnik o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine, a potvrde/smart kartice izdane prema odredbama tog Pravilnika važe do izdavanja novih potvrda/smart kartica, odnosno do prestanka ili promjene uvjeta i/ili okolnosti pod kojima su izdane.

Treba napomenuti da se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine može ostvariti samo ako se u osobnom automobilu koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu, osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80% ili više postotaka te HRVI sa 100% tjelesnog oštećenja te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%, nalazi osoba s invaliditetom kojoj je izdana isprava prema odredbama članka 88. stavka 4. Zakona o cestama.