c S
U središtu

Agencija za upravljanje državnom imovinom i plaćanje javnih davanja

31.10.2011 U primjeni Zakona o upravljanju državnom imovinom, postavilo se pitanje je li Agencija oslobođena plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa za nekretnine kojima upravlja. O tom pitanju očitovalo se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Prema članku 16. Zakona o upravljanju državnom imovinom, Agencija za upravljanje državnom imovinom oslobođena je plaćanja sudskih pristojbi i upravnih pristojbi. Također, Agencija je oslobođena plaćanja poreza na promet nekretnina, poreza na dobit i drugih poreza te drugih javnih davanja u odnosu na vlasništvo i upravljanje državnom imovinom. Agencija je ujedno oslobođena plaćanja naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta koja je određena posebnim propisima kao i naknada za prenesena prava u slučaju izdvajanja šume i/ili šumskog zemljišta iz šumskogospodarskoga područja i prenošenja prava vlasništva na Agenciju, a koja je određena posebnim propisima.

U vezi s navedenom odredbom postavilo se pitanje – je li Agencija oslobođena plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa za nekretnine kojima upravlja?

Na to pitanje mišljenje je dalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprava za stanovanje i komunalno gospodarstvo, Klasa: 363-01/11-02/59, Ur. broj: 531-17-2-2-11-2 od 14. lipnja 2011. godine., u kojem se ističe:

„Vezano uz vaš dopis klasa i ur. broj gornji od 26. svibnja 2011. godine, kojim od ovoga Ministarstva tražite mišljenje vezano uz članak 16. st. 2. Zakona o upravljanju državnom imovinom (NN broj 145/10) prema kojem je Agencija oslobođena od plaćanja svih javnih davanja u odnosu na vlasništvo i upravljanje državnom imovinom, dajemo slijedeće mišljenje.

Člankom 22. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/200 i 59/01, 26/03 - proč. tekst i 82/04, 110/04 - Uredba, 178/04, 38/09 i 79/09, 153/09 i 49/011 u daljnjem tekstu: ZKG), je propisana obveza plaćanja komunalne naknade za određene vrste nekretnina. Sredstva prikupljena od komunalne naknade prihod su proračuna jedinice lokalne samouprave i namijenjena su financiranju obavljanja zakonom određenih komunalnih djelatnosti. Člankom 31. ZKG je propisano da su komunalni doprinosi novčana davanja koja se plaćaju za građenje i korištenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz članka 30. st. 1. ZKG. U oba slučaja radi se o javnim davanjima koja su propisana zakonom odnosno odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave kojima se plaća korištenje određenih komunalnih usluga odnosno izgradnja i korištenje komunalne infrastrukture, kako to na općeniti način propisuje članak 2. Općeg poreznog zakona (NN broj 147/08 i 18/11).

Stoga su prema mišljenju ovog Ministarstva komunalni doprinos i komunalna naknada nedvojbeno javna davanja. Sukladno tome i imajući u vidu odredbu članka 16. st. 2. Zakona o upravljanju državnom imovinom, mišljenje je ovog Ministarstva da Agencija za upravljanje državnom imovinom nije obveznik plaćanja komunalne naknade za nekretnine čiji je vlasnik ili su joj povjerene na upravljanje, niti komunalnog doprinosa u slučaju gradnje na vlastitoj građevnoj čestici ili onoj na kojoj ima pravo gradnje.“