c S
U središtu

Blagdani i tijek otkaznog roka

19.12.2011

Jedno od pitanja koje se postavilo u praksi jest – teče li otkazni rok za vrijeme blagdana? Naime, blagdani se u Zakonu o radu izričito ne navode kao okolnost zbog koje bi tijek otkaznog roka zastao.

U slučaju redovitog otkaza poslodavca radniku, u odluci o otkazu određuje se otkazni rok na koji radnik ima pravo. Tako je člankom 114. Zakona o radu propisano da u slučaju redovitog otkaza, otkazni rok iznosi najmanje:

1) dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine,

2) mjesec dana, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno jednu godinu,

3) mjesec dana i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvije godine,

4) dva mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno pet godina,

5) dva mjeseca i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno deset godina,

6) tri mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvadeset godina.

Pritom valja napomenuti da se navedeni otkazni rokovi radniku, koji je kod poslodavca proveo u radnom odnosu neprekidno dvadeset godina, povećavaju za dva tjedna ako je radnik navršio pedeset godina života, a za mjesec dana ako je navršio pedeset pet godina života. Ako se radniku ugovor o radu otkazuje zbog povrede obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan

skrivljenim ponašanjem radnika), utvrđuje se otkazni rok u dužini polovice navedenih otkaznih rokova.

Nadalje, člankom 113. Zakona o radu propisano je da otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu, s time da otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vršenja dužnosti građana u obrani te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.

Jedno od pitanja koje se postavlja u praksi je teče li otkazni rok za vrijeme blagdana? Naime, blagdani se u Zakonu o radu izričito ne navode kao okolnost zbog koje bi tijek otkaznog roka zastao.

U odgovoru na postavljeno pitanje treba od toga da su prema članku 1. Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, blagdani određeni kao dani u koje se ne radi.

Vezano uz to, treba ponovo navesti dio članka 113. Zakona o radu o okolnostima koje utječu na tijek otkaznog roka. Dakle, dijelom te odredbe propisano je da otkazni rok ne teče „…u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom“. Budući da su blagdani prema zakonu neradni, može se sasvim sigurno reći da je u dane blagdana radnik opravdano nenazočan na radu.

Stoga, budući da se u dane blagdana ne postoji obveza rada, dakle, radi se o opravdanoj nenazočnosti na radu određenoj posebnim zakonom, možemo zaključiti da za vrijeme blagdana otkazni rok – ne teče.