c S
U središtu

Jesu li mirisi kuhanja prekomjerne imisije?

02.02.2012 Mnogi građani žive u stambenim zgradama, a taj način života nužno podrazumijeva (ili bi trebao podrazumijevati) tolerantan i razuman suživot. Dakako, život u kući je ugodniji, ne samo zbog toga što se živi u prostranijem životnom prostoru, što uz kuću često postoji okućnica, povrtnjak i sl., već i zbog toga što se živeći u kući ne mora toliko biti oprezan prema smetanju susjedima.

Pod smetnjom se najčešće podrazumijeva glasno slušanje glazbe, lajanje psa, hodanje u potpeticama, preglasni zvukovi koje rade djeca i sl. Osim bukom, susjedima u zgradi može se smetati i mirisima koji na neki dostupan način dolaze iz kuhinje jednog susjeda do prostora drugog susjeda.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima o tome kaže sljedeće: prema članku 110. nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

Vlasnici nekretnina koja su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije. Iznimno, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo, dok to dopuštenje traje, zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

Također, vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta. Vlasnik čijoj nekretnini prijeti predvidiva opasnost s tuđe nekretnine od neposrednih ili posrednih imisija koje ne bi bio dužan trpjeti, ovlašten je zahtijevati da se odrede i provedu svrhovite mjere radi njihova sprječavanja.

U konkretnom slučaju, dakle, pitanje je predstavljaju li mirisi kuhinje, koji se od jednog susjeda šire prema drugom, prekomjerne imisije, u smislu navedenog članka 110. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Odgovor daje sudska praksa u odluci Županijskog suda u Zagrebu, Gž-2887/09-2, od 17. veljače 2011., u kojoj je istaknuto:

"Na temelju izvedenih dokaza, u bitnom, utvrđeno je da se stan tuženika nalazi u niskom prizemlju zgrade, u kojoj ima ukupno 8 stanova, da je tuženik dio šupe pretvorio u kuhinju iz koje odvodi mirise kroz probijenu rupu i izvedeni prozorčić, da se iznad tužiteljeva stana u polukatu nalaze dva stana, a na prvom katu se nalazi stan tužitelja. Utvrđeno je da su i vlasnica stana na polukatu kao i sam tužitelj izbušili rupe za napu i odvod mirisa iz kuhinja u njihovim stanovima jer ugrađena ventilacijska cijev u zgradi nije dovoljnoga kapaciteta da primi sve mirise i plinove. Utvrđeno je i da se na stubištu zgrade za vrijeme kuhanja iz svih stanova šire mirisi te da iz stana tuženika, kroz sporne otvore, ne izlaze neuobičajeni i prekomjerni mirisi.

Navedeno činjenično stanje ni žalbenim navodima nije dovedeno u sumnju, pa ga stoga prihvaća i ovaj drugostupanjski sud, jer se žalbeni navodi svode samo na drugačiju, i to pogrešnu, ocjenu izvedenih dokaza, za koju ocjenu je nadležan isključivo sud. Stoga je pravilno sud prvog stupnja primijenio materijalno pravo donoseći pobijanu presudu. To zato što se prema odredbi čl. 110. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Nar. nov., br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09 i 153/09) nitko ne smije služiti niti koristiti svoju nekretninu na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju i neugodni mirisi, ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto ili vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnog zakona (prekomjerne posredne imisije).

U konkretnom slučaju, s obzirom da se radi o stambenoj zgradi, mirisi od kuhanja su uobičajena i normalna pojava, pa s obzirom da zgrada nema na odgovarajući način riješen ventilacijski sustav, zbog čega su i drugi vlasnici stanova, pa i sam tužitelj, izveli odvod kuhinjskih mirisa kao i tuženik (probijanjem otvora na vanjskom zidu zgrade), to ispuštanje mirisa, nastalih kuhanjem, kroz otvore koje je na zidu zgrade izveo i tuženik, ne predstavlja prekomjerne imisije u smislu navedene zakonske odredbe, kako to pravilno zaključuje i sud prvog stupnja."

Dakle, ispuštanje uobičajenih mirisa, nastalih kuhanjem kroz otvore na zidu stambene zgrade, ne predstavlja prekomjerne imisije.