c S
U središtu

Biračko pravo menadžera na izborima za radničko vijeće

15.03.2012 Budući da se izbori za radnička vijeća održavaju u ožujku, i ove će godine, iako u manjem broju, biti provedeni izbori za radnička vijeća određenih poslovnih subjekata. Kod provođenja tih izbora postavlja se niz pitanja, a jedno od njih odnosi se na biračko pravo menadžera.

U mnogim društvima pojedini radnici s poslodavcem imaju zaključen Ugovor o radu radnika s posebnim odgovornostima i ovlastima (tzv. menadžerski ugovor) pa se postavlja pitanje mogu li takvi radnici biti birani na izborima za radničko vijeće, odnosno imaju li oni pravo glasa na izborima?

Prije svega, treba reći da menadžerski ugovori, iako nisu rijetki, još uvijek, kao specifična vrsta ugovora, nisu regulirani niti jednim propisom. U praksi je općenito prihvaćeno da se kod menadžerskog ugovora radi o ugovoru različitom od ugovora o radu i od ugovora o djelu, odnosno da se radi o svojevrsnoj mješavini tih dvaju ugovora.

Menadžerski ugovori poslovično se sklapaju u trgovačkim društvima, a položaj menadžera, u pravilu, imaju osobe na (ruko)vodećim, zahtjevnim i odgovornim poslovima u društvu. Nedostatak odgovarajuće regulative dovodi do toga da, teoretski, svaka osoba u društvu može imati menadžerski ugovor.

Sagledavajući odredbe Zakona o trgovačkim društvima, uočava se da se u članku 247. stavku 2. spominje neimenovani ugovor u kontekstu pripadajućih primanja članova uprave. U praksi se spomenuti ugovor između direktora/člana uprave i dioničkog društva najčešće nazivao menadžerskim ugovorom.

Česte su zabune glede naslova i sadržaja tog ugovora pa se menadžerskim ugovorom nazivaju i oni ugovori koji se ne odnose na funkciju direktora u trgovačkom društvu, već na neko ''menadžersko'' radno mjesto koje se ponekad čak i naziva direktorskim, iako to nije u smislu Zakona o trgovačkim društvima. Takvi ugovori nisu oni koje spominje članak 247. stavak 2., jer se ne odnose na prava i obveze članova uprave već radnika pa stoga imaju (barem bi trebali imati) sve značajke „klasičnog“ ugovora o radu na neodređeno ili određeno vrijeme.

Što se, pak, izbora za radničko vijeće tiče, napominjemo da biračko pravo (aktivno i pasivno) pri izboru članova za radničko vijeće, prema odredbi članka 141. stavka 1. Zakona o radu, imaju „svi radnici zaposleni kod određenoga poslodavca“. Dakle, biračko pravo imaju sve osobe koje je poslodavac zaposlio, dakle, sklopio s njima ugovor o radu.

Izuzetak od tog općeg pravila propisan je u članku 141. stavku 2. Zakona o radu, prema kojem biračko pravo nemaju članovi upravnih i nadzornih organa poslodavca i članovi njihovih obitelji te radnici iz članka 127. stavka 1. Zakona o radu (druga poslovno sposobna punoljetna osoba, koja poslodavca zastupa u ostvarivanju prava i obveza iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom). Prema stavku 3. istog članka navodi se da se ovaj izuzetak ne odnosi na predstavnike radnika u organima poslodavca, dakle, oni imaju biračko pravo.

Dakle, da bi osoba sa statusom menadžera imala biračko pravo na izborima za radničko vijeće, trebaju kumulativno biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

- da je osoba u radnom odnosu,

- da osoba nije član upravnih i nadzornih organa,

- da osoba nije član obitelji članova upravnih i nadzornih organa,

- da osoba ne zastupa poslodavca prema ostalim radnicima (prema stajalištu sudske prakse, u tu kategoriju ne ulaze rukovoditelji pojedinih službi, koji prema sadržaju svoga radnog mjesta daju radne naloge drugim radnicima radi odvijanja procesa rada, već se to isključivo odnosi na osobe čije ovlasti pri zastupanju poslodavca mogu utjecati na radni status radnika.