c S
U središtu

Registarske pločice automobila po narudžbi odnosno po izboru

24.05.2012 Kupili ste novi automobil. Da biste ga smjeli izvesti iz garaže morate ga registrirati. Pod propisanim uvjetima možete izabrati oznake odnosno natpis na registarskim pločicama. Stoga treba znati nekoliko pravila o registraciji vozila s mogućnošću da vlasnik automobila zatraži registarske pločice po narudžbi odnosno po izboru.

Vozilo će na temelju članka 8. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila biti registrirano ovjerom prometne dozvole i knjižice vozila i unosom podataka o vozilu i vlasniku, odnosno korisniku u evidenciju o registriranim vozilima.

Nakon registracije vozila izdaju se registarske pločice. One su, prema članku 13. istog Pravilnika, za vozila izrađene od metala, presvučene reflektirajućom folijom, bijele boje na kojima je crnim slovima otisnuta oznaka registracijskog područja i registarski broj vozila. Između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske. Registarski broj vozila (registarska pločica) sastoji se od tri ili četiri numeričke i jedne ili dvije slovne oznake, a broj registarskih pločica za oldtimere sastoji se od slovne oznake PV i tri ili četiri numeričke oznake.

Na registarskim pločicama za vozila stranaca kojima je odobren privremeni ili stalni boravak, za privremeno registrirana vozila i za vozila stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništava, stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, otisnute brojke i slova zelene su boje.

Nadalje, na registarskim pločicama za vozila koja ne odgovaraju propisanim uvjetima glede dimenzija (duljina, širina, visina) odnosno čija je najveća dopuštena masa veća od propisane, odnosno koja premašuju dopuštena osovinska opterećenja, otisnute brojke i slova crvene su boje.

Valja napomenuti da, prema članku 14. istog Pravilnika, vlasnik vozila može po izboru odabrati najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili u kombinaciji na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske. U slučaju izbora numeričkih znakova obvezno je odabrati najmanje jedan slovni znak. Između brojčanih i slovnih oznaka obvezna je crtica koja se računa kao jedan od znakova.

Bitno je istaknuti da je registarski broj simetrično otisnut te da uključuje strana slova x, y i w, a natpis na registarskim pločicama po svom sadržaju ne smije biti provokativan, neetičan ili protivan pravnom poretku. Također, na registarskim pločicama vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj i njihova osoblja, nije moguć spomenuti izbor znakova.

Što se tiče cijene izdavanja registarskih pločica po narudžbi, odnosno po izboru, treba reći da su one propisane u Rješenju o utvrđivanju cijene obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica.

Cijena registarskih pločica utvrđuje se u sljedećem iznosu:

1. Registarske pločice za motorna vozila – par 76,00 kn

2. Registarska pločica za priključno vozilo – komad 54,00 kn

3. Registarska pločica za motocikl i četverocikl – komad 54,00 kn

4. Registarska pločica za moped i laki četverocikl – komad 42,00 kn

5. Registarska pločica za vozilo na koje se ne mogu pričvrstiti pločice pod rednim brojem l. i 2. – komad 54,00 kn

6. Diplomatske pločice – par 236,00 kn

7. Elipsasta diplomatsko-konzularna pločica – komad 152,00 kn.

Cijena registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom (po narudžbi) utvrđuje se u sljedećem iznosu:

1. Registarske pločice za motorna vozila – par 378,00 kn

2. Registarska pločica za priključno vozilo – komad 266,00 kn

3. Registarska pločica za motocikl i četverocikl – komad 266,00 kn

4. Registarska pločica za moped i laki četverocikl – komad 210,00 kn

5. Registarska pločica za vozilo na koje se ne mogu pričvrstiti pločice pod rednim brojem 1. i 2. – komad 266,00 kn.

Cijena registarskih pločica po izboru brojčanih ili slovnih oznaka utvrđuje se u iznosu – par i komad 6.720,00 kn. Dakle, želite li da na vašoj registarskoj pločici automobila piše npr. ZG-MARKO-9, za to ćete morati izdvojiti 6.720,00 kn.