c S
U središtu

Dan prestanka ugovora o radu zbog navršenih 65 godina života

10.08.2012 Prema Zakonu o radu radni odnos, među ostalim, prestaje, kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore. Postavlja se pitanje kada točno prestaje radni odnos radniku zbog navršenja navedenih godina života i mirovinskog staža – dakle, je li dan u kojem radnik navršava 65 godina života zadnji radni dan radnika ili dan prije toga?

S obzirom na činjenicu da svaki sastanak podrazumijeva i rastanak, tako i u radnom odnosu sklapanje ugovora o radu samo po sebi znači da će jednog dana taj ugovor prije ili kasnije prestati. Člankom 104. Zakona o radu propisano je da ugovor o radu prestaje: smrću radnika, istekom vremena na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore, sporazumom radnika i poslodavca, dostavom pravomoćnog rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, otkazom te odlukom nadležnog suda.

S obzirom na činjenicu da radna moć opada s godinama života, i da je smjena generacija nužnost, zakonodavac je propisao navršenje šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore, kao jedan od temelja prestanka ugovora o radu.

Vezano uz to, u sudskoj praksi bilo je određenih prijepora – od toga može li se smatrati, ako nakon navršenja godina života i staža osiguranja radnika poslodavac nije odmah reagirao pa je radnik nastavio raditi, da su se radnik i poslodavac sporazumjeli o nastavku radnog odnosa; zatim, ako se radnik i poslodavac dogovore o daljnjem nastavku radnog odnosa radnika na koje vrijeme se smatra da je ugovor produžen, odnosno, smatra li se nastavak radnog odnosa i nakon 65 godina života i nadalje ugovorom na neodređeno vrijeme ili ugovorom o radu na određeno vrijeme i, posljedično tome, na koji način jednom konačno okončati radni odnos (istekom ugovora, otkazom ili sporazumom).

Jedno od spornih pitanja je – kada točno prestaje radni odnos radniku zbog navršenja 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža? Je li dan u kojem radnik navršava 65 godina života zadnji radni dan radnika ili dan prije toga? Primjerice, radnica je rođena 4.11.1947., a u tekućoj 2012. godini navršava 65 godina života i 32 godine mirovinskog staža. Budući da na strani poslodavca nema volje za nastavkom radnog odnosa, ugovor o radu prestat će po sili Zakona. Prestaje li u toj situaciji radnici ugovor o radu na sam rođendan, odnosno 4.11.2012. ili dan ranije, dakle, 3.11.2012., a 4.11.2012. bi trebao biti radničin prvi dan mirovine?

Budući da Zakon o radu kaže da onaj dan kada radnik navrši 65 godina života ugovor o radu prestaje, trebalo bi smatrati da je taj dan radni odnos konkretne radnice već prestao, stoga bi zadnji radni dan bio dan prije 65. rođendana, jer na dan kada navrši 65 godina ona više ne radi.