c S
U središtu

Nemogućnost korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice

13.09.2012 Republika Hrvatska je tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom preuzela određene obveze, a među njima i donošenje odluke prema kojoj se, zbog sigurnosnih razloga i sprječavanja krivotvorenja, osobne iskaznice izdane prije određenog datuma više neće moći koristiti za prelazak državne granice.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u kolovozu donijela je Odluku o osobnim iskaznicama izdanim prije 1. siječnja 2003. godine, koja je stupila na snagu 31. kolovoza 2012. godine.

Odlukom je određeno da se važeće osobne iskaznice izdane na temelju odredaba tadašnjeg Zakona o osobnoj iskaznici (Nar. nov., br. 53/91, 9/92, 26/93 i 29/94), odnosno koje su izdane prije 1. siječnja 2003. godine, od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice.

Osobe koje nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji namjeravaju s osobnom iskaznicom prelaziti državne granice država koje to dozvoljavaju (Talijanska Republika, Republika Slovenija, Republika Mađarska i Bosna i Hercegovina), a posjeduju važeću osobnu iskaznicu izdanu prije 1. siječnja 2003. godine, dužne su ishoditi novu osobnu iskaznicu izdanu na temelju odredaba važećeg Zakona o osobnoj iskaznici koji uređuje izgled, sadržaj i postupak izdavanja osobnih iskaznica.

Međutim, ova Odluka neće utjecati na pretežiti broj građana Republike Hrvatske. Naime, rok važenja osobnih iskaznica koje su hrvatskim državljanima izdane zaključno s 31. prosincem 2002. godine, s rokom važenja deset godina, isteći će do kraja 2012. godine (dakle, prije pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji), nakon čega će u uporabi ostati manji broj osobnih iskaznica koje su do kraja 2002. godine izdane bez roka važenja osobama koje su tada navršile 65 godina života.

Što se tiče razloga zbog kojih je ova Odluka zapravo donesena, u tekstu obrazloženja Odluke navedeno je da Europska komisija smatra da zaštitni elementi navedenih osobnih iskaznica nisu u skladu s važećim međunarodnim standardima zaštite te su one stoga podložne krivotvorenju i nisu podesne kao isprave za prelazak državne granice.