c S
U središtu

Privremeno ograničenje materijalnih prava za službenike i namještenike u javnim službama

07.01.2013 Dana 12. prosinca 2012. godine potpisan je Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Dodatak I. tom Ugovoru kojima su neka prava koja su njima ugovorena, ograničena na određeno vrijeme.

Navedeni ugovor nakon dužih pregovora, usklađivanja stajališta, popuštanja i nepopuštanja, Vlada Republike Hrvatske sklopila je sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi, Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskim liječničkim sindikatom, Nezavisnim sindikatom zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju te Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama (dalje: TKU), koji je kao i Dodatak I. tom Ugovoru (dalje: Dodatak TKU) objavljen u Narodnim novinama br. 141/12, razina radničkih materijalnih prava smanjena je u odnosu na prije važeći Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (NN br. 115/10). Novi TKU primjenjuje se od dana potpisa, 12. prosinca 2012., osim odredbi članka 67., koje se primjenjuju od 1. siječnja 2013.

Ukratko ćemo se osvrnuti na Dodatak TKU-a i Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim su privremeno ograničena materijalna prava radnika ugovorena TKU-om.

Dakle, prema odredbama Dodatka TKU-a:

- regres za godišnji odmor neće se isplaćivati u 2013. godini

- visina dnevnice za službena putovanja u Republici Hrvatskoj iznosit će 150,00 kuna u 2012. i 2013. godini

- osnovica za isplatu jubilarnih nagrada u 2013. godini iznosi 500,00 kuna

- božićnica se neće isplaćivati u 2012. i 2013. godini.

Nadalje, svi kolektivni ugovori za pojedina područja, odjeljke ili skupine prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, koji su zaključeni slijedom Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, trebaju se uskladiti s Dodatkom TKU-a u roku od 30 dana od dana njegovog potpisivanja, odnosno do 12. siječnja 2013.

Dodatkom TKU-a ugovoreno je da ukoliko pojedino materijalno pravo postane utuživo temeljem granskih kolektivnih ugovora, u kojima je razina materijalnih prava radnika također ugovorena, Vlada Republike Hrvatske priznaje utuživost tih prava i drugim službenicima i namještenicima u javnim službama na koje se ti kolektivni ugovori ne primjenjuju. Uvažavajući okolnost da se materijalna prava zaposlenih u državnim i javnim službama financiraju od istovjetnih javnih i fiskalnih prihoda, posebnu brigu potrebno je voditi o nužnosti da opseg i visina njihovih prava bude ujednačena.

Zbog održavanja fiskalne održivosti sustava javnih službi, te činjenice da se kolektivni pregovori o izmjeni granskih kolektivnih ugovora neće moći dovršiti prije obveze isplate godišnje nagrade za božićne blagdane, zaposlenima u javnim službama donesen je Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim je uskraćena isplata božićnice za 2012. i 2013. godinu i regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2013. godinu.

Predlagatelj Zakona,Vlada Republike Hrvatske, u obrazloženju Prijedloga Zakona navela je da će se uskratom isplate ova dva materijalna prava zaposlenih u javnim službama u 2012. i 2013. godini, koja proizlaze samo i isključivo iz ugovorenih obveza, a ne iz zakona i drugih propisa, ostvariti odgovarajući dio potrebnih ušteda u državnom proračunu.