c S
U središtu

Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2013. godinu

15.01.2013 Temeljem zakonskog uređenja pravnog instituta rada stranaca u RH i uspostavljenog sustava kvota, Vlada RH svake godine utvrđuje kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u sklopu koje je dužna utvrditi djelatnosti i zanimanja u kojima se dopušta zapošljavanje, broj radnih dozvola za svaku od navedenih djelatnosti i teritorijalnu raspodjelu radnih dozvola.

Donošenjem novog Zakona o strancima koji je u primjeni od 1. siječnja 2012., na sustavan se način pristupilo reguliranju problematike koja obuhvaća uvjete ulaska, kretanja, boravka i zapošljavanja stranih državljana na teritoriju Republike Hrvatske, a vezano uz započeti proces prilagodbe zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije.

Nacrt prijedloga Odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj zasniva se na odredbi članka 74. Zakona o strancima, time da se inicira prijedlogom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na koji se očituju resorna ministarstva, a posebno mišljenje i zahtjeve iskazuju Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

U vezi utvrđivanja godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2013. godini, provedeno je niz aktivnosti koje uključuju: analizu broja dozvola izdanih strancima po djelatnostima i zanimanjima, analizu broja nezaposlenih osoba u zanimanjima za koje su već izdane dozvole te detaljniju analizu zapošljivosti odnosno realne mogućnosti da se zaposle osobe takvog zanimanja koja su prijavljene kao nezaposlene pri evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Također su razmatrane i druge aktivnosti koje obuhvaćaju: provedene mjere dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u deficitarna zanimanja, utvrđivanje raspoloživog broja nezaposlenih osoba radi uključivanja u obrazovne aktivnosti zbog stjecanja zanimanja za koje su tijekom kalendarske godine iskazane veće potrebe od raspoložive radne snage na tržištu rada u Republici Hrvatskoj, utvrđivanje stope njihovog zapošljavanja na tržištu rada u Republici Hrvatskoj.

Uvažavajući iskazane potrebe nadležnih resora (tijela državne uprave, predstavnika poslodavaca i socijalnih partnera), analizu iskorištenosti radnih i poslovnih dozvola, analizu postojeće strukture nezaposlenih osoba i osoba raspoloživih za rad, te nemogućnosti zadovoljavanja kadrovskih potreba gospodarstva putem poslovnih dozvola, predlaže se onaj broj radnih dozvola koji se ukazuje kao realan prema planiranim poslovnim aktivnostima pojedinih djelatnosti.

Vlada Republike Hrvatske obvezna je u okviru godišnje kvote dozvola za rad i boravak utvrditi djelatnosti i zanimanja u kojima se dopušta zapošljavanje, broj dozvola za rad i boravak za svaku od djelatnosti i teritorijalnu raspodjelu radnih dozvola. Naime, predmetna Odluka o godišnjoj kvoti donosi se u skladu s aktualnom migracijskom politikom Republike Hrvatske, te uz poštovanje trenutnog stanja na tržištu rada, time da nacionalnu migracijsku politiku utvrđuje Sabor Republike Hrvatske na prijedlog Vlade Republike Hrvatske svake dvije godine. Godišnjom kvotom dozvola za zapošljavanje utvrđuje se i kvota dozvola za sezonsko zapošljavanje stranaca.

Radne dozvole utvrđene godišnjom kvotom izdaju se za produljenje već izdanih radnih dozvola te za novo zapošljavanje.

Dozvola za boravak i rad na temelju godišnje kvote odobrit će se strancu koji ispunjava uvjete za odobrenje privremenog boravka u Republici Hrvatskoj te priloži:

1. ugovor o radu, odnosno pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu ili odgovarajući dokaz o radu,

2. dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji i osposobljenosti stranca,

3. dokaz o registraciji trgovačkog društva, podružnice, predstavništva, obrta, udruge ili ustanove u Republici Hrvatskoj.

Iako je sukladno Zakonu o strancima Vlada Republike Hrvatske bila obvezna do 31. listopada tekuće godine utvrditi godišnju kvotu radnih dozvola za sljedeću kalendarsku godinu, ona je tek na sjednici održanoj 20. prosinca 2012. godine donijela Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2013., koja je stupila na snagu 21. prosinca 2012.

Vlada Republike Hrvatske predložila je donošenje kvote od 2.329 dozvola za zapošljavanje stranih državljana za 2013. godinu. Za produženje već izdanih radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana u Republici Hrvatskoj utvrđena je godišnja kvota od 2.000 radnih dozvola.

Godišnja kvota dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 289 dozvola i to kako slijedi:

1. Poljoprivreda i šumarstvo - 20 dozvola

2. Turizam i ugostiteljstvo - 105 dozvola

3. Kultura - 60 dozvola

4. Promet - 6 dozvola

5. Zdravstvo - 15 dozvola

6. Znanost i obrazovanje - 30 dozvola

7. Prerađivačka industrija - 53 dozvole.

Uvažavajući stanje na tržištu rada utvrđena je i godišnja kvota dozvola za sezonsko zapošljavanje koja iznosi 40 dozvola i to za:

1. Turizam i ugostiteljstvo - 30 dozvola

2. Poljoprivredu i šumarstvo - 10 dozvola.

Alan Vajda, mag. iur.