c S
U središtu

Jednokratna novčana potpora za novorođeno dijete

07.03.2013 Jedno od prava koje pravni sustav socijalnog i zdravstvenog osiguranja jamči roditeljima je i pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete. Uvjete pod kojima se može ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu kao i iznos te potpore propisuje Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Člankom 41. toga Zakona propisano je da korisnik iz članka 7. (u kojem su navedene sve kategorije osoba koje ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete) ostvaruju pravo na tu naknadu pod uvjetom i u iznosu propisanom Zakonom. Pritom treba napomenuti da se prema članku 5. Zakona njegove odredbe primjenjuju pod jednakim uvjetima na roditelje u bračnoj i izvanbračnoj zajednici, kao i na roditelje ili njima izjednačene osobe koje se brinu o djetetu, a koje se ne nalaze u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici.

Pravo na navedenu novčanu potporu, pod uvjetima iz članka 42. Zakona ima i korisnik za posvojeno dijete ako novčana potpora za to dijete nije ranije isplaćena drugom korisniku (npr. biološkom roditelju posvojenog djeteta).

Uvjeti pod kojima se može ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete su sljedeći:

1) Djetetov roditelj naveden u članku 7. stavak 1. točka 1. do 5. i stavak 2. Zakona može ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete pod uvjetom da u vrijeme rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

– da je hrvatski državljanin s prebivalištem ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 12 mjeseci,

– da je zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

2) Roditelj izvan sustava rada, odnosno korisnik mirovine, korisnik prava na profesionalnu rehabilitaciju ili korisnik prava na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema propisima o mirovinskom osiguranju Republike Hrvatske ili osoba koja se prema propisima iz socijalne skrbi ne smatra sposobnom za rad ili se prema drugim propisima smatra uzdržavanom osobom ili je polaznik redovitog školovanja ili sveučilišnog ili stručnog studija ili korisnik koji nema uvjete za ostvarenje statusa korisnika iz točke 1. do 5. stavka 1. članka 7. (kategorija korisnika iz točke 1.), a ima priznat status zdravstveno osigurane osobe iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, može ostvariti pravo na novčanu potporu za novorođeno dijete pod uvjetom da u vrijeme rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

– da je hrvatski državljanin s prebivalištem ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 5 godina,

– da je zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Obje kategorije roditelja (iz točke 1. i 2.) mogu podnijeti zahtjev i ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete pod uvjetom da je dijete upisano u maticu rođenih, prijavljeno kao član njihovog kućanstva te zdravstveno osigurano po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Što se tiče postupka ostvarivanja spomenutog prava, treba reći da se pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete može ostvariti pod uvjetom da je korisnik podnio pisani zahtjev za priznavanje prava nadležnoj ustrojbenoj jedinici HZZO-a u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta, odnosno u roku od 30 dana od dana posvojenja djeteta. Pravo na novčanu potporu ostvaruje se, u pravilu, bez donošenja pisanog rješenja.

Uz taj zahtjev roditelji-korisnici trebaju priložiti rodni list djeteta te dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenje sljedećih uvjeta:

– da je korisnik u vrijeme rođenja djeteta hrvatski državljanin s prebivalištem ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 12 mjeseci,

– da je korisnik u vrijeme rođenja djeteta zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

– da je korisnik u vrijeme rođenja djeteta hrvatski državljanin s prebivalištem ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 5 godina,

– da je korisnik u vrijeme rođenja djeteta zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

– da je dijete prijavljeno kao član njihovog kućanstva,

– da je dijete zdravstveno osigurano po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Što se tiče visine iznosa jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, ona iznosi 70% proračunske osnovice. Prema članku 20. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu (NN 139/12) osnovica za obračun naknada i drugih primanja iznosi 3.326,00 kuna.

Stoga je izračun visine jednokratne potpore za novorođeno dijete sljedeći: jednokratna potpora za novorođeno dijete = proračunska osnovica (3.326,00 kn) X 70 / 100

Iznos potpore za novorođeno dijete iznosi 2.328,20 kn.