c S
U središtu

STOP PROGRAM - prvi nacionalni program prevencije maloljetničke delikvencije

22.03.2013 IUS-INFO je sudjelovao na predstavljanju prvih rezultata pilot projekta prevencije maloljetničke delikvencije pod nazivom Stop program. Projekt je pokrenula Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, MUP-om, drugim udrugama, centrom za socijalnu skrb Zagreb i Gradom Zagrebom.

Raširenost nasilja među djecom i mladima kojoj nerijetko možemo svjedočiti čak i usred dana u školi, na ulici, u obitelji, potkrepljuju i statistički podaci. Maloljetnici godišnje počine oko 8.000 prekršaja od kojih četvrtinu na području Grada Zagreba. Roditelji koji svoju djecu puštaju da noću lutaju ulicama grada uglavnom svjesno krše zakon za što najčešće nema kazne. Policija godišnje bilježi više od 3.000 slučajeva mladih do 16 godina koji su na ulici poslije 23 sata bez roditeljskog nadzora, što je protivno odredbama Obiteljskog zakona. Policija ne može sankcionirati roditelja, već ovakve situacije prijavljuje Centru za socijalnu skrb koji mjerama obiteljsko-pravne zaštite može sankcionirati roditelje. Te mjere kreću se od upozorenja ili nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi pa sve do oduzimanja roditeljske skrbi.

Budući da ovi trendovi iz godine u godinu rastu i da dosadašnje represivne mjere poput sudskih ukora ili novčanih kazni nisu dale zadovoljavajuće rezultate u smanjenju slučajeva maloljetničke delikvencije, sve veći naglasak stavlja se na programe prevencije. Cilj preventivnih programa jest umanjiti pojavnost nasilja među djecom i maloljetnicima pravodobnim ranim intervencijama, edukacijom djece i roditelja, savjetovanjem, uključivanjem djece i maloljetnika u društvene i sportske aktivnosti. Iznimno smo zadovoljni što je jedan takav program konačno zaživio i u Hrvatskoj. Hrvatski projekt STOP PROGRAM nastao je na iskustvima nizozemskog projekta pod nazivom Halt program. U Kraljevini Nizozemskoj svake godine više od 20.000 maloljetnika biva usmjereno na Halt program što je skoro polovina broja mladih ljudi koji dolaze pred policiju svake godine. Maloljetnicima se nudi mogućnost da za protupravno ponašanje ne budu procesuirani. Alternativa sudskom postupanju je da prihvate savjetovanje, trening ili rad u humanitarnim organizacijama, isprika, plaćanje naknade štete žrtvi.

Potaknuta pozitivnim nizozemskim iskustvima, Hrvatska Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež odlučila je pokrenuti pilot projekt prevencije maloljetničke delikvencije. Stop program je suvremeni odgojni program koji na neprihvatljivo ponašanje maloljetnika odgovara alternativnim sankcijama i brzim postupanjem nudeći im mogućnost prekida postupka uz prihvaćanje svoje odgovornosti i promjene kroz društveno-koristan rad. Pilot faza Stop programa provedena je na području zagrebačke općine Trnje gdje su djelatnici policijske postaje za vrijeme vikenda stupali u kontakt s maloljetnicima zatečenim na ulici bez pratnje roditelja poslije 23 sata. U skladu sa člankom 95. Obiteljskog zakona, koji propisuje da roditelji imaju dužnost djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje, kontaktirani maloljetnici bili su u prekršaju.

Kontakt policije s maloljetnicima nije imao represivan karakter. U skladu sa člankom 114. Zakona o sudovima za mladež, specijalizirani policijski službenici posebno educirani za rad s najmlađom dobnom skupinom pristupali su maloljetnicima u prekršaju te ih pozvali na informativni razgovor i predstavljanje Stop programa u policijsku postaju Trnje. Potom su pozvani i roditelji. Maloljetnicima je ponuđeno da dobrovoljno sudjeluju u Stop programu koji uključuje savjetovanje, informiranje maloljetnika i roditelja u centru za socijalnu skrb o važnosti kvalitetnog odgoja, prevencije i štetnih posljedica nasilja te dobrovoljno sudjelovanje maloljetnika u radu jedne od 12 udruga koje su bile partneri projekta. Rezultati provedenog pilot projekta ukazuju da je 80% maloljetnika i roditelja pristalo na savjetovanje i društveno koristan rad maloljetnika u jednoj od udruga. Svega 20% roditelja odbilo je suradnju.

Djelatnici centra za socijalnu skrb primijetili su da između maloljetnika koji su sudjelovali u projektu i njihovih roditelja nedostaje kvalitetne komunikacije. Naglasak savjetovanja roditelja bio je na razvoju efikasnijih roditeljskih vještina. Stručna ocjena djelatnika centra za socijalnu skrb bila je iznimno pozitivna. Naglasili su da ovaj program zahvaća i potrebe roditelja kojima je svakako potrebna pomoć u odgoju. Djelatnici policije također su zadovoljni provedenim pilot projektom te predlažu proširenje programa i na prekršajna djela počinjena od strane maloljetnika. Predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade i sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Lana Petö Kujundžić, istaknula je da se očekuju izmjene Prekršajnog zakona kako djeca ne bi morala u sudski proces, već da im se odmah ponude alternativne sankcije u obliku društveno korisnog rada i savjetovanja.

Projektni tim nastavit će s daljnjom primjenom Stop programa u zagrebačkim općinama Centar i Medveščak, a Udruga predviđa i posebne programe obuke odabranih policajaca i socijalnih radnika koji će projekt provoditi. Nema sumnje da je ovaj pilot projekt u Zagrebu ostvario pozitivne rezultate, samo je pitanje hoće li to prepoznati politika čija je podrška nužna ako želimo da ovaj projekt zaživi na nacionalnoj razini što i jest inicijalna ideja projektnog tima Stop programa. Smatramo da je Republici Hrvatskoj potreban dugoročni nacionalni program prevencije maloljetničke delikvencije, a s obzirom na rezultate pilot projekta, Stop program ima snažan potencijal da to postane.

Željko Čižmek, univ. bacc. act. soc.