c S
U središtu

Izdavanje uvjerenja o vremenu građenja građevine do 15. veljače 1968.

03.07.2013 Građevine izgrađene do 15. veljače 1968. godine u hrvatskom pravnom sustavu imaju poseban status, jer za njihovo građenje nije bila potrebna građevinska dozvola. Prema članku 330. Zakona o prostornom uređenju i gradnji propisano je da se građevina izgrađena do 15. veljače 1968. smatra izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole odnosno drugog odgovarajućeg akta nadležnog upravnog tijela. No, vrijeme gradnje u tom slučaju treba dokazati nekim od raspoloživih dokaza, navedenih u tom članku Zakona.

Odredbom članka 330. stavka 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Nar. nov., br. 76/07 38/09, 55/11, 90/11, 50/12) propisano je da se građevina izgrađena do 15. veljače 1968. smatra izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugog odgovarajućeg akta nadležnog upravnog tijela. Prema stavku 2. navedenog članka Zakona, o vremenu evidentiranja građevine iz stavka 1. ovog članka uvjerenje izdaju katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave na temelju podataka s kojima raspolažu (katastarski operat, katastarski plan, posjedovni list, Hrvatska osnovna karta, snimke iz zraka) koji se smatraju dokazom da je neka građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine.

Prema stavku 3. navedenog članka Zakona, ako katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave ne raspolažu podacima na temelju kojih se može izdati uvjerenje iz stavka 2. toga članka, uvjerenje o vremenu građenja građevine iz stavka 1. istog članka izdaje nadležno upravno tijelo.

Treba također reći da je sastavni dio navedenog uvjerenja snimka postojećeg stanja građevine i preslika katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja (situacija) za izgrađenu građevinu na građevnoj čestici koji je podnositelj zahtjeva dužan priložiti uz zahtjev za izdavanje toga uvjerenja. Za građevine izgrađene do 15. veljače 1968. godine ne izdaje se uporabna dozvola.

Dakle, građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priloženo navedeno uvjerenje o vremenu građenja građevine.

Iz navedene odredbe članka 330. Zakona o prostornom uređenju i gradnji proizlazi, dakle, da se uvjerenje o vremenu građenja može izdati za građevinu. Pritom treba protumačiti definiciju pojma „građevine“, u smislu navedenog Zakona.

Dakle, prema članku 2. stavak 1. točka 36. Zakona o prostornom uređenju i gradnji građevina je građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda sa zajedničkim instalacijama i opremom ili sklop s ugrađenim postrojenjem, odnosno opremom kao tehničko-tehnološka cjelina ili samostalna postrojenja povezana s tlom, te s tlom povezan sklop koji nije nastao građenjem, ako se njime mijenja način korištenja prostora.

Stoga, ako se, primjerice, radi o ruševini, može se reći da se ona ne može smatrati građevinom u smislu Zakona o prostornom uređenju i gradnji, pa se za nju niti ne može izdati navedeno uvjerenje o vremenu građenja.