c S
U središtu

Početak tijeka roka od 90 dana u kojem prestaju ugovori o radu u vezi s programom zbrinjavanja viška radnika

22.07.2013

Provedba odredbi Zakona o radu u vezi s kolektivnim otkazivanjem ugovora o radu ponekad nailazi na prepreke, u smislu nastajanja određenih dvojbi na koje je potrebno dati tumačenje. Jedno od tih pitanja odnosi se na početak tijeka roka od 90 dana u kojem prestaju ugovori o radu, kao jednog od nužnih uvjeta za izradu programa zbrinjavanja viška radnika.

Kolektivno otkazivanje ugovora o radu posebno je regulirano u propisima radnog prava jer taj postupak zahtijeva veće formalnosti i poštivanje daljnjih pravila, za razliku od pojedinačnog otkazivanja ugovora o radu. Tako je člankom 120. Zakona o radu (NN br. 149/09, 61/11, 82/12 i 73/13) propisano da je poslodavac koji u razdoblju od devedeset dana namjerava utvrditi prestanak potrebe za radom najmanje dvadeset radnika, od kojih će poslovno uvjetovanim otkazom otkazati ugovore o radu najmanje petorici radnika, dužan pravodobno i na način propisanim tim Zakonom savjetovati se s radničkim vijećem radi postizanja sporazuma s ciljem otklanjanja ili smanjenja potrebe za prestankom rada radnika.

Prema novoj odredbi u članku 120. stavku 2. Zakona o radu, koja proizlazi iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu (Nar. nov., br. 73/13), u višak radnika ubrajaju se radnici kojima će radni odnos prestati poslovno uvjetovanim otkazom ugovora o radu i sporazumom poslodavca i radnika na prijedlog poslodavca. Pri tome je donekle izmijenjen cilj savjetovanja koji je sad proširen na postizanje sporazuma ne samo s ciljem otklanjanja već i smanjenja potrebe za prestankom rada radnika.

Poslodavac je dužan, u cilju provođenja obveze savjetovanja iz stavka 1. ovoga članka, radničkom vijeću u pisanom obliku dostaviti odgovarajuće podatke o razlozima zbog kojih će prestati potreba za radom radnika, broju ukupno zaposlenih radnika, broju, zvanju i radnim mjestima radnika za čijim će radom prestati potreba, kriterijima izbora radnika za čijim će radom prestati potreba, roku u kojem će prestati potreba za radom radnika te iznosu i načinu obračuna otpremnina i drugih davanja radnicima.

Nova je odredba u ovom članku da je o najavi viška radnika te o provedenom savjetovanju s radničkim vijećem, poslodavac dužan obavijestiti nadležnu javnu službu zapošljavanja i dostaviti joj potrebne podatke, kao i podatke o trajanju savjetovanja s radničkim vijećem, rezultatima i zaključcima provedenog savjetovanja, te joj dostaviti pisano očitovanje radničkog vijeća ako mu je dostavljeno. Međutim, to je povezano s brisanjem odredbe u članku 121. Zakona o radu prema kojoj je poslodavac tijekom izrade programa zbrinjavanja viška radnika bio dužan savjetovati se s nadležnom javnom službom zapošljavanja o mogućnostima uključivanja radnika u programe aktivne politike zapošljavanja. Ta obveza poslodavca u članku 121. Zakona o radu više ne postoji.

Dakle, uvjeti za postupak zbrinjavanja viška radnika prema Zakonom o radu postavljeni su kumulativno, što znači da za obvezu izrade programa zbrinjavanja viška radnika moraju biti ispunjena svi tri uvjeta iz odredbe članka 120. stavka 1. Zakona.

Odnosno, program se mora izraditi kada poslodavac u razdoblju od devedeset dana namjerava utvrditi prestanak potrebe za radom najmanje dvadeset radnika, od kojih će poslovno uvjetovanim otkazom otkazati ugovore o radu najmanje petorici radnika, i tada je dužan pravodobno i na način propisanim tim Zakonom savjetovati se s radničkim vijećem radi postizanja sporazuma s ciljem otklanjanja ili smanjenja potrebe za prestankom rada radnika. Jedno od pitanja koje se u vezi s izradom programa zbrinjavanja viška radnika postavlja je od kada se računa taj rok za promatrano razdoblje od 90 dana?

Može se reći da se pod uvjetom „u razdoblju od devedeset dana namjerava utvrditi prestanak potrebe za radom najmanje dvadeset radnika, od kojih će poslovno uvjetovanim otkazom otkazati ugovore o radu najmanje petorici radnika" podrazumijeva ne samo stvarni prestanak ugovora o radu, nego i dostava pravnog akta na temelju kojeg ugovor o radu prestaje (uručenje otkaza ugovora o radu ili potpisivanje sporazuma o prestanku ugovora o radu). Dakle, program zbrinjavanja treba raditi ako će u roku 90 dana dvadesetorici radnika ili prestati ugovori o radu ili im biti uručeni pravni akti (otkazi, sporazumi) na temelju kojih će im prestati ugovor.

Početak navedenog roka računa se od dana prvog faktičnog prestanka ugovora o radu odnosno od uručenja prve odluke o prestanku ugovora o radu radniku kojeg je poslodavac prethodno utvrdio kao višak.