c S
U središtu

Prednost hrvatskog branitelja pri zapošljavanju kod izbora i imenovanja javnog bilježnika

09.09.2013 U primjeni propisa o prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji pojavilo se pitanje imaju li i u slučaju izbora i imenovanja javnog bilježnika hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji prednost pri zapošljavanju.

Novosti koje je donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN br. 140/12) odnose se, među ostalim, i na pravo na prednost pri zapošljavanju.

Općenito govoreći, novine koje se odnose na prednost pri zapošljavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, idu u nekoliko smjerova:

- dalje jačanje ove obveze za poslodavce (proširenje kruga obveznika postupanja prema članku 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (u nastavku: Zakon o braniteljima) i proširenje prekršajnih sankcija u slučaju nepoštivanja prednosti pri zapošljavanju,

- propisivanje vrsta poslova za koje nije obvezno postupiti prema članku 35. Zakona o braniteljima (koji regulira pravo na prednost pri zapošljavanju),

- preciznije definiranje prestanka radnog odnosa kod bivšeg poslodavca krivnjom radnika, odnosno službenika kao zapreke za ostvarivanje prednosti pri zapošljavanju,

- propisivanje obveze poslodavca da neizabranog kandidata obavijesti o izboru, itd.

Tako je sada člankom 35. Zakona o braniteljima propisano da su tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti, tijela državne vlasti i druga državna tijela, upravna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezna prilikom zapošljavanja na neodređeno vrijeme službenika i namještenika temeljem javnog natječaja i prilikom zapošljavanja na određeno vrijeme temeljem oglasa, dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom i to sljedećim redoslijedom:

– djetetu smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja i djetetu smrtno stradaloga, zatočenoga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi,

– HRVI iz Domovinskog rata,

– članu obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– dragovoljcu iz Domovinskog rata,

– hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

Navedena prednost pri zapošljavanju ne odnosi se na slučajeve zapošljavanja na poslovima radnih mjesta koja su zakonom ili drugim pravnim propisom utvrđena kao rukovodeća radna mjesta u tijelima javne uprave.

Također, prednost pri zapošljavanju navedenim kategorijama osoba, po utvrđenom redoslijedu, ako ispunjavaju propisane uvjete te uvjete iz javnog natječaja odnosno oglasa, dužne su dati i javne službe i javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača Republika Hrvatska, općina, grad, županija, izvanproračunski i proračunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske kao i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima, koje su prilikom zapošljavanja obvezne raspisati javni natječaj ili oglas temeljem zakona, drugog propisa ili kolektivnog ugovora. Navedena prednost pri zapošljavanju ne odnosi se na slučajeve zapošljavanja na poslovima radnih mjesta koja su zakonom ili drugim pravnim propisom utvrđena kao rukovodeća radna mjesta.

Jedno od pitanja u primjeni navedene odredbe je – imaju li i u slučaju izbora i imenovanja javnog bilježnika hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji prednost pri zapošljavanju?

Treba reći da rješenje o imenovanju javnog bilježnika ministar pravosuđa donosi po slobodnoj ocjeni, što znači da za javnog bilježnika može imenovati bilo koju osobu koja ispunjava uvjete za javnog bilježnika propisane Zakonom o javnom bilježništvu, s time što je u obrazloženju rješenja dužan iznijeti razloge zbog kojih se odlučio upravo za osobu koju je imenovao za javnog bilježnika.

U tom se slučaju ne radi o zapošljavanju službenika i namještenika već o imenovanju samostalnih i neovisnih nositelja javnobilježničke službe od strane ministra pravosuđa, te stoga nezaposleni hrvatski branitelj iz Domovinskog rata nema prednost pri izboru i imenovanju za javnog bilježnika.