c S
U središtu

Održan prvi pravni praktikum

30.09.2013 U organizaciji pravnog portala IUS-INFO, u petak 27. rujna 2013., održan je odlično posjećeni prvi pravni praktikum. Iznimno zanimljivu temu Zaštita prava iz radnog odnosa i otkaz ugovora o radu, izlagao je naš stručni i dobro raspoloženi predavač, sudac Vrhovnog suda RH Darko Milković, a sudionici su svojim brojnim upitima tijekom praktikuma pokazali kako pojedini slučajevi u praksi itekako mogu biti problematični i nepredvidljivi.

Radno pravo odnosno radni odnosi dotiču život gotovo svakoga od nas, no, zakonske odredbe ne daju odgovore na sva pitanja niti mogu predvidjeti raznolike situacije koje se mogu pojaviti u svakodnevnom životu i radu radnika i poslodavaca. Stoga je u takvim situacijama od neprocjenjive važnosti bogata sudska praksa iz područja radnih odnosa te stručnjaci koji svojim tumačenjima mogu pomoći razriješiti sporne slučajeve i time osigurati koliko je moguće pravedan završetak svim stranama.

Jedan od takvih stručnjaka nedvojbeno je i sudac Darko Milković koji je nakog uvodnog pozdrava glavne urednice Ljiljane Drakulić, izlaganje započeo uvijek aktualnom temom otkaza ugovora o radu, koja, nažalost, posebice u posljednje vrijeme postaje još značajnija. U sklopu navedene teme predavač je uz brojne primjere iz sudske prakse posebnu pažnju posvetio razlozima poslovno uvjetovanog otkaza, osobitostima osobno uvjetovanog otkaza te otkaza uvjetovanog skrivljenim ponašanjem, pojedinim razlozima za izvanredni otkaz ugovora o radu, otkazu s ponudom izmijenjenog ugovora, nadomještanju suglasnosti za otkaz, formi i obrazloženju otkaza, otkazu za vrijeme probnog rada, kolektivnom višku radnika te postupku utvrđivanja viška radnika.

Praktikum 27.9.13. br.1

Nakon zanimljivog izlaganja popraćenog brojnim pitanjima i povremenim raspravama samih sudionika te potom kratke pauze, u drugom dijelu praktikuma predavač je izlagao o temi Zaštite prava iz radnog odnosa u kojoj je naglasak posebice bio na dostavi odluka o otkazu ugovora o radu te odluka donesenih u postupcima iz članka 129. Zakona o radu, odbijanju primitka pismena, zahtjevu za zaštitu prava, postupanju poslodavca prema podnesenom zahtjevu, nadležnosti u radnim sporovima te teretu dokazivanja.

Također, uz primjere su prezentirani sadržaji tužbenog zahtjeva: - protiv odluke o otkazu, - kod sudskog raskida, - kod pretvaranja ugovora s određenog na neodređeno vrijeme, - za nadomještanje suglasnosti, - kod usmenog otkaza, - kod primjene odredbi Zakona o obveznim odnosima, - kod zaštite dostojanstva te kod novčanih tražbina.

Na kraju drugog dijela tijekom predavanja su prikazani svi upiti te odgovori na njih, a koje su sudionici slali pisanim putem prije održavanja samog praktikuma.

Praktikum 27.9.13. br.2

Ovim putem od srca zahvaljujemo svim našim sudionicima koji su sudjelovali na našem prvom pravnom praktikumu i bili njegov aktivni i neizostavni dio, a posebno veliko hvala našem cijenjenom i nadahnutom predavaču sucu Darku Milkoviću koji je izvrsnom i sadržajnom prezentacijom te odgovorima na sva postavljena pitanja zasigurno pomogao većini sudionika u svakodnevnoj borbi sa složenim radnim odnosima.

Praktikum 27.9.13. br.3

Svima Vama koji niste mogli prisustvovati prvom pravnom praktikumu, toplo preporučujemo i pozivamo Vas da ne popustite praktikum s istom temom i predavačem u ovaj petak, 4. listopada 2013.

Veselimo se Vašem dolasku i svakako požurite dok još ima mjesta.

Vaš IUS-INFO tim