c S
U središtu

Raspolaganje nekretninom nakon provedene zabilježbe spora

09.10.2013 U članku se razmatra mogućnost i dopuštenost raspolaganja nekretninom nakon što je u teretovnici zemljišne knjige na toj nekretnini upisana zabilježba spora, odnosno dovodi li takvo raspolaganje do eventualne ništetnosti ugovora kojim se nekretninom raspolagalo. Pritom se navodi i recentan primjer iz sudske prakse.

Pojam zabilježbe kao instituta definira članak 30. stavak 4. Zakona o zemljišnim knjigama (dalje: ZZK) kao upis kojim se čine vidljivim mjerodavne okolnosti za koje je zakonom određeno da ih se može zabilježiti u zemljišnim knjigama, te se njome mogu osnivati određeni pravni učinci kad je to predviđeno zakonom.

Jedna od zabilježbi koju je moguće i dopušteno upisati u zemljišnu knjigu je i zabilježba spora. To je institut zemljišnoknjižnog prava reguliran člancima 81.-84. ZZK. Prema članku 81. ZZK zabilježba spora je upis kojim se čini vidljivim da se glede knjižnoga prava vodi pred sudom ili drugim nadležnim tijelom postupak čiji bi ishod mogao utjecati na uknjižbu, pripadanje, postojanje, opseg, sadržaj ili opterećenje toga prava. Spor čija je zabilježba dopuštena u zemljišnim knjigama je svaki spor koji se odnosi na nekretninu ili već upisano knjižno pravo. Mora se raditi o sporu o čijem ishodu izravno ovisi promjena nositelja knjižnog prava, pripadanje, postojanje, opseg, sadržaj ili opterećenje toga prava (npr. tužbe o utvrđenju prava vlasništva i upisu u zemljišne knjige, o stvarnoj služnosti stečenoj dosjelošću, o sporu radi izdavanja dozvole za uknjižbu i sl.).

Zabilježba spora ima učinak da pravomoćna presuda donesena povodom tužbe djeluje i protiv onih osoba koje su stekle knjižna prava nakon što je prijedlog za zabilježbu spora stigao zemljišnoknjižnom sudu. Isto vrijedi i kad je zabilježbom spora učinjeno vidljivim da se vodi postupak pred drugim nadležnim tijelom o čijem ishodu ovisi knjižno pravo.

Kad je zabilježeni spor dovršen odlukom po kojoj stranci pripada pravo, dosuđeno pravo dobiva ono mjesto u prvenstvenom redu koje mu je bilo osigurano zabilježbom spora.

Prema odredbi članka 82. stavka 3. ZZK, zabilježba spora dopustit će se ako se dokaže da se vodi postupak iz članka 81. stavka 1. ZZK (spor glede knjižnog prava čiji bi ishod mogao utjecati na uknjižbu, pripadanje, postojanje, opseg, sadržaj i opterećenje toga prava).

Treba reći da zabilježba spora ne sprječava nositelja knjižnog prava na koje se odnosi zabilježba da i nakon provedene zabilježbe raspolaže tim knjižnim pravom. Sva su raspolaganja, međutim, uvjetna i ovise o ishodu spora koji je zabilježen.

Ako se postupak glede kojega je dopuštena zabilježba spora završi ovršnom odlukom na temelju koje bi bio promijenjen upis knjižnog prava glede kojega je provedena zabilježba spora, istodobno s provedbom upisa promjene knjižnog prava na način i u opsegu kako je to određeno tom odlukom, po službenoj će se dužnosti izbrisati svi upisi zatraženi nakon provedene zabilježbe spora ako su u suprotnosti s novima upisom (članak 83. stavak 2. ZZK).

U vezi s tim navodimo jedno stajalište sudske prakse: „Zabilježba spora ne sprječava nositelja knjižnog prava da i nakon provedene zabilježbe raspolaže svojim knjižnim pravom, pa takvo raspolaganje knjižnim pravom, unatoč postojanju zabilježbe spora, ne dovodi do ništetnosti ugovora“ - Odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, br. Rev 790/09-2 od 31. siječnja 2012.)

Treba napomenuti da su navedeni pravni učinci zabilježbe spora vremenski ograničeni na deset godina od časa kada je ona dopuštena.