c S
U središtu

Prednost pri zapošljavanju vojnih i civilnih invalida rata

17.10.2013 Kada se u Republici Hrvatskoj govori o prednosti neke osobe pri zapošljavanju, uobičajeno se misli na hrvatske branitelje kojima je pravo prednosti pri zapošljavanju zajamčeno pod uvjetima iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. No, postoje i druge kategorije osoba kojima je pod propisanim uvjetima zajamčena prednost pri zapošljavanju.

U ovom kratkom radu ukazat ćemo na vojne i civilne invalide rata koji također, kao i hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, imaju pravo na prednost pri zapošljavanju. To pravo regulira Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Osim hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te vojnih i civilnih invalida rata, kandidat se može pozivati na pravo prednosti pri zapošljavanju sukladno odredbi članka 10. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Pravo na prednost pri zapošljavanju vojnih i civilnih invalida rata je pravo koje je tim osobama osigurano Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, i to člankom 48.f koji je u tekst toga Zakona unesen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (NN 103/03).

Tim člankom propisano je da su tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti i druga državna tijela, tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, javne službe, te pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, obvezni pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima dati prednost pri zapošljavanju:

1. djeci osoba poginulih, umrlih ili nestalih pod okolnostima iz članka 6., 7. i 8. toga Zakona,

2. mirnodopskim vojnim i civilnim invalidima rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članka 6., 7. i 8. toga Zakona,

3. bračnom drugu i roditeljima osoba poginulih, umrlih ili nestalih pod okolnostima iz članka 6., 7. i 8. toga Zakona.

Pod „okolnostima iz članka 6., 7. i 8. toga Zakona“ misli se na okolnosti vezane uz određene vojne dužnosti mirnodopskih vojnih invalida te na okolnosti vezane uz ratna događanja civilnih invalida rata.

Prednost ostvarivanja prava na zapošljavanje ostvaruje se redoslijedom od točke 1. prema točki 3. ovoga članka pod uvjetom da nema kandidata iz članka 38. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji imaju prednost (iako treba napomenuti da je prema danas važećem Zakonu o braniteljima, kad se govori o prednosti pri zapošljavanju, to sada određeno u članku 35., a ne više u članku 38.).

U članku 35. Zakona o braniteljima govori se o osobama i redoslijedu prvenstva pri zapošljavanju na način da se prednost pri zapošljavanju mora dati sljedećim osobama i prema sljedećem redoslijedu:

– djetetu smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja i djetetu smrtno stradaloga, zatočenoga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi,

– HRVI iz Domovinskog rata,

– članu obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– dragovoljcu iz Domovinskog rata,

– hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

Dakle, ako natječajne uvjete ispune vojni/civilni invalid rata i hrvatski branitelj ili član njegove obitelji, prednost treba dati ovom potonjem.

No, osim toga, bitno je naglasiti da prednost pri zapošljavanju vojni i civilni invalidi rata mogu ostvariti samo jednokratno, osim u slučajevima zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme, a ne mogu ga ostvarivati osobe kojima je radni odnos prestao otkazom zbog skrivljenog ponašanja radnika, otkazom samog radnika ili sporazumom. To znači da bi vojni i civilni invalidi rata, osim potvrde o statusu vojnog/civilnog invalida rata, morali, među ostalim, u natječajnu dokumentaciju priložiti i potvrdu poslodavca o tome na koji je način prestao radni odnos radnika, iako ostaje nejasno misli li se na zadnje zaposlenje prije javljanja na natječaj ili na sva zaposlenja uopće.