c S
U središtu

Pravni praktikum o upisima u zemljišne knjige

25.11.2013 Zbog čestih problema u praksi pri upisu u zemljišne knjige te velikog interesa za ovu temu, u organizaciji pravnog portala IUS-INFO održan je praktikum na temu „Upisi u zemljišne knjige - problemi u provedbi i rješenja iz prakse“. Naša stručna predavačica Ana-Marija Končić, voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga suda u Sesvetama, detaljnim i jasnim tumačenjima pravnih propisa, primjerima iz sudske prakse te bogatim praktičnim iskustvom uvelike je pomogla mnogim sudionicima praktikuma.

Upisi u zemljišne knjige u praksi nerijetko mogu biti problematični kako zbog strogo formalnih pravila zemljišnoknjižnog postupka tako i zbog različitog i često neujednačenog postupanja zemljišnoknjižnih odjela sudova u Republici Hrvatskoj.

Stoga je iznimno vrijedno dobiti priliku iz prve ruke poslušati stručnjakinju koja istinski poznaje i razumije ovu tematiku kao i način rada zemljišnoknjižnih odjela svih domaćih sudova te joj izravno moći postavljati pitanja u vezi konkretnih problema i slučajeva. Osim odgovora na brojne upite, gospođa Končić održala je izlaganje uz vrlo kvalitetne prezentacije s brojnim primjerima iz aktualne sudske prakse, koje su pripremljene posebno za sudionike ovog praktikuma.

koncic1

Izlaganje je započeto glavnom temom praktikuma Upisi u zemljišne knjige, gdje je među ostalim bilo riječi o povjerenju u zemljišne knjige, tijeku zemljišnoknjižnog postupka, provedbi prijavnih listova u zemljišnoj knjizi, geodetskom elaboratu, upisu građevina u zemljišnu knjigu, Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, pretpostavkama za dopuštenje upisa, brisanju starih hipotekarnih tražbina, zabilježbi spora te etažnom vlasništvu.

Drugi dio izlaganja odnosio se na nove institute u Zakonu o zemljišnim knjigama pri čemu je bilo riječi i o elektroničkom poslovanju, digitalnoj zemljišnoj knjizi i zbirci isprava, elektroničkom podnošenju prijedloga i elektroničkom spisu te elektroničkoj dostavi i oglasnoj ploči, zatim o nadležnosti u prvostupanjskom odlučivanju, novom uređenju pravnih lijekova te drugim novinama izloženim uz osobno mišljenje predavačice o mogućim dobrim ili lošim posljedicama njihovog uvođenja na trenutno stanje i postupanje u zemljišnoknjižnim predmetima.

Praktikum je završio prikazom novog Pravilnika o povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora uz detaljnije pojašnjenje koji su novi instituti dodani, što još uvijek nije riješeno niti novim Pravilnikom, kako se pokreće sam postupak te koji su prilozi pri tome nužni, što s neurednim i nepotpunim prijedlozima, što je djelomično povezivanje te koje su novine kod rasprave i u troškovima postupka.

Gospođa Končić za sudionike je pripremila i poseban dokument s brojnim primjerima obrazaca iz područja vlasništva - uknjižba, predbilježba, opravdanje, zatim iz založnog prava, postupka amortizacije stare hipotekarne tražbine, zabilježbe namjeravanog otuđenja ili opterećenja i uknjižbe, zabilježbe spora te povezivanja ZK i KPU. Nakon izlaganja tema praktikuma posebno se posvetila pitanjima sudionika pristiglim prije samog praktikuma.

koncic2

Na kraju posebice zahvaljujemo našoj cijenjenoj i inspiriranoj predavačici Ani-Mariji Končić na vrlo sadržajnom i informativnom predavanju i odličnim prezentacijama te našim sudionicima koji su svojim upitima i vlastitim iskustvima obogatili praktikum i, nadamo se, dobili korisne savjete kako postupiti u konkretim slučajevima koji su im problematični.

Zbog velikog interesa za ovu temu, praktikum ponavljamo i u petak, 29. studenoga 2013., a budući da je ostalo još vrlo malo slobodnih mjesta, savjetujemo sve zainteresirane da što prije pošalju svoje prijavnice.

Veselimo se Vašem dolasku i vidimo se uskoro!

Vaš IUS-INFO tim