c S
U središtu

Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu

17.12.2013 Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 12. prosinca 2013., donijela je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2014., s time da se navedena odluka primjenjuje počevši od 1. siječnja 2014.

Zakonom o strancima (Narodne novine, br. 130/11 i 74/13) koji se primjenjuje od 1. siječnja 2012., na sustavan se način regulira problematika ulaska, kretanja, boravka i zapošljavanja stranih državljana na teritoriju Republike Hrvatske.

Na temelju zakonskog uređenja pravnih instituta rada stranaca u Republici Hrvatskoj i uspostavljenog sustava kvota, Vlada Republike Hrvatske svake godine utvrđuje kvotu dozvola za rad i boravak za zapošljavanje stranaca za iduću kalendarsku godinu.

U vezi utvrđivanja godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2014. godini, proveden je niz aktivnosti koje uključuju: 1) analizu broja dozvola izdanih strancima po djelatnostima i zanimanjima, 2) analizu broja nezaposlenih osoba u zanimanjima za koje su već izdane dozvole, te 3) detaljniju analizu zapošljivosti odnosno realne mogućnosti da se zaposle osobe takvog zanimanja koja su prijavljene kao nezaposlene pri evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uvažavajući iskazane potrebe nadležnih resora (tijela državne uprave, predstavnika poslodavaca i socijalnih partnera), analizu iskorištenosti radnih i poslovnih dozvola, analizu postojeće strukture nezaposlenih osoba i osoba raspoloživih za rad, te nemogućnosti zadovoljavanja kadrovskih potreba gospodarstva putem poslovnih dozvola, predlaže se onaj broj radnih dozvola koji se ukazuje kao realan prema planiranim poslovnim aktivnostima pojedinih djelatnosti koji će zbog preglednosti prijedloga biti iznesen po djelatnostima.

Nacrt prijedloga Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2014. temelji se na odredbi članka 74. Zakona o strancima, s time da je iniciran na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na koji su se svojim prijedlozima i zahtjevima očitovala resorna ministarstva, s time da su posebno mišljenje i zahtjeve iskazale Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

Vlada Republike Hrvatske obvezna je u okviru godišnje kvote dozvola za rad i boravak utvrditi djelatnosti i zanimanja u kojima se dopušta zapošljavanje, broj dozvola za rad i boravak za svaku od djelatnosti i teritorijalnu raspodjelu radnih dozvola.

Radne dozvole utvrđene godišnjom kvotom izdaju se sljedećim redom:

1. za produljenje već izdanih radnih dozvola

2. za novo zapošljavanje.

Ukupna godišnja kvota odobrenih dozvola za rad i boravak

Iako je sukladno Zakonu o strancima Vlada Republike Hrvatske bila obvezna do 31. listopada tekuće godine utvrditi godišnju kvotu radnih dozvola za sljedeću kalendarsku godinu, ona je tu Odluku donijela tek na sjednici održanoj 12. prosinca 2013.

Naime, uvažavajući iskazane potrebe nadležnih tijela državne uprave (resora) resora, analizu iskorištenosti radnih i poslovnih dozvola, analizu postojeće strukture nezaposlenih osoba i osoba raspoloživih za rad, te mogućnosti zadovoljavanja kadrovskih potreba gospodarstva, Vlada Republike Hrvatske je predložila donošenje kvote od 2.256 dozvola za rad i boravak za novo zapošljavanje stranih državljana za 2014. godinu.

Za produženje već izdanih radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana u Republici Hrvatskoj utvrđena je godišnja kvota od 2.000 radnih dozvola.

Godišnja kvota dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 256 dozvola i to kako slijedi:

1. POLJOPRIVREDA I ŠUMARSTVO - 20 dozvola

2. TURIZAM I UGOSTITELJSTVO - 100 dozvola

3. KULTURA - 31 dozvola

4. PROMET - 7 dozvola

5. ZDRAVSTVO - 36 dozvola

6. ZNANOST I OBRAZOVANJE - 30 dozvola

7. PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA - 15 dozvola

Uvažavajući stanje na tržištu rada utvrđuje se godišnja kvota dozvola za sezonsko zapošljavanje koja iznosi 17 dozvola i to kako slijedi:

8. POLJOPRIVREDA I ŠUMARSTVO - 17 dozvola

tabela stranci 2014

Alan Vajda, mag. iur