c S
U središtu

(Opet) novine u vezi prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja

19.12.2013 U predblagdansko doba zakonodavna aktivnost ne jenjava, ali se poslovi donošenja propisa u Hrvatskom saboru za ovu godinu ipak privode kraju. Jedan od novodonesenih zakona je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji objavljen je u Narodnim novinama br. 148/13 i stupa na snagu 1. siječnja 2014. Njime je uneseno nešto više od 40 izmjena u do tada važeće odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Neke od izmjena odnose se i na zapošljavanje hrvatskih branitelja.

No, i prije ovih izmjena i dopuna, već je prije otprilike godinu dana Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN br. 140/12 – dalje: Zakon o braniteljima) donio izmjene koje se odnose, među ostalim, i na pravo na prednost pri zapošljavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Te su izmjene, podsjetimo, bile:

- daljnje jačanje obveze davanja prednosti pri zapošljavanju za poslodavce (proširenje kruga obveznika postupanja prema članku 35. Zakona o braniteljima) i proširenje prekršajnih sankcija u slučaju nepoštivanja prednosti pri zapošljavanju,

- propisivanje vrsta poslova za koje nije obvezno postupiti prema članku 35. Zakona o braniteljima,

- preciznije definiranje prestanka radnog odnosa kod bivšeg poslodavca krivnjom radnika odnosno službenika, kao zapreke za ostvarivanje prednosti pri zapošljavanju,

- propisivanje obveze poslodavca da neizabranog kandidata obavijesti o izboru, itd.

Sada je posljednjom novelom ponovno izmijenjen članak 35. Zakona, koji regulira pravo prvenstva kod zapošljavanja hrvatskih branitelja.

Naime, već postojećim člankom 35. stavkom 16. Zakona predviđeno je da ako nadležna inspekcija utvrdi da je sklapanjem ugovora o radu povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju osobe iz članka 35. stavka 1. (hrvatski branitelj ili član njegove obitelji), rješenjem će utvrditi povredu prava prednosti, koje izvršno rješenje predstavlja opravdan razlog za otkaz ugovora o radu čijim sklapanjem je to pravo povrijeđeno. Sada je ta norma poboljšana dodatkom u članku 35., tako što je dodan stavak 17. kojim se određuje rok od 8 dana od otkaza ugovora čijim sklapanjem je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, u kojem pravna osoba mora sklopiti ugovor o radu s osobom čije je pravo povrijeđeno. Ako pravna osoba ne sklopi ugovor o radu u roku od 8 dana s osobom kojoj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, uvodi se institut sklapanja ugovora o radu po sili zakona.

Također, izmijenjene su i prekršajne odredbe Zakona, i to tako da su u članku 145. stavku 1. dodane točke 5. i 6. kojima se određuje novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 300.000,00 kn kojom će se kazniti pravna osoba u slučaju da u propisanom roku ne raskine ugovor kojim je povrijeđeno pravo prednosti zapošljavanja i ne sklopi ugovor o radu s osobom iz članka 35. Zakona, čije pravo je povrijeđeno.