c S
U središtu

Imenovanje državnih odvjetnika

12.03.2014 S obzirom na nedavno imenovanje novog Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, u nastavku podsjećamo na postupak imenovanja na tu dužnost kao i na imenovanje za općinskog i županijskog državnog odvjetnika te na mogućnost njihovog reizbora.

Sabor je imenovao Mladena Bajića 2002. na četverogodišnji mandat zamijenivši njegova prethodnika Radovana Ortynskog. Sabor je Mladena Bajića ponovno izabrao i imenovao za glavnog državnog odvjetnika dva puta, 2006. i 2010. Za njegova mandata promijenila su se dvojica predsjednika i četiri premijera te je pokrenuto nekoliko velikih postupaka protiv počinitelja kaznenih djela (primjerice postupak protiv bivšeg premijera te HDZ-a, postupak zbog ratnih zločina, afera Spice, itd.).

Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustanovljava se za cijelo područje Republike Hrvatske kao jedinstveno pravosudno tijelo čiji se djelokrug, ovlasti i nadležnost utvrđuju zakonom. U Republici Hrvatskoj može se ustrojiti:

1) za područje jednog ili više općinskih sudova – općinsko državno odvjetništvo,

2) za područje županijskog, trgovačkog suda te za područje nadležnosti upravnog suda – županijsko državno odvjetništvo.

Općinska državna odvjetništva podređena su županijskim državnim odvjetništvima, a ova Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Unutarnja struktura državnih odvjetništava većinom obuhvaća kaznene i građansko-upravne odjele, dok Državno odvjetništvo Republike Hrvatske  ima četiri odjela (Kazneni odjel, Građansko-upravni odjel, Odjel za unutarnji nadzor i Odjel za međunarodnu pravnu pomoć i suradnju). Na čelu državnog odvjetništva Republike Hrvatske je Glavni državni odvjetnik. Na čelu županijskih državnih odvjetništava su županijski državni odvjetnici, a na čelu općinskih državnih odvjetništava općinski državni odvjetnici. Uz županijska i općinska državna odvjetništva zakonom je osnovan Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao posebno državno odvjetništvo.

državno odvjetništvo

Državni odvjetnik obavlja poslove iz nadležnosti državnog odvjetništva, zastupa državno odvjetništvo, odgovoran je za rad državnog odvjetništva i upravlja državnim odvjetništvom. U državnom odvjetništvu može biti imenovan jedan ili više zamjenika državnog odvjetnika. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dužno je podnijeti Hrvatskom saboru izvješće o stanju i kretanju prijavljenog kriminaliteta u prethodnoj godini, o predmetima u svezi sa zaštitom imovinskih interesa Republike Hrvatske, pravnoj problematici u pojedinim područjima, pregledu organizacije i stanja kadra. Nakon razmatranja izvješća Hrvatski sabor će, ako ocijeni potrebnim, zauzeti stajališta u svezi sa stanjem i kretanjem kriminala i utvrditi obveze nadležnih ministarstava i drugih državnih tijela kako bi se poboljšala učinkovitost kaznenog progona radi sprječavanja kriminala i unaprijedila zaštita imovinskih interesa Republike Hrvatske.

Imenovanje državnih odvjetnika

1) Glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Po isteku tog vremena može biti ponovno imenovan na istu dužnost, bez vremenskog ograničenja te je u Republici Hrvatskoj Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić svoju funkciju obavljao 3 uzastopna mandata.

U slučaju da Glavni državni odvjetnik ne bude ponovno imenovan od strane Hrvatskog sabora na istu dužnost ili je razriješen, nastavlja raditi kao zamjenik državnog odvjetnika u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske po samom Zakonu.

Za Glavnog državnog odvjetnika može se imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske propisane u članku 110. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu – odnosno osoba koja je kao dužnosnik u pravosudnim tijelima obnašala pravosudnu dužnost najmanje 15 godina ili isto toliko godina bila odvjetnik, javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita i ugledni pravnik s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva koji se je dokazao svojim stručnim radom i na određenom pravnom području kao i stručnim i znanstvenim radovima.

2) županijskog državnog odvjetnika - uz prethodno mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i ministra nadležnog za poslove pravosuđa, na prijedlog Glavnoga državnog odvjetnika imenuje Državnoodvjetničko vijeće na vrijeme od četiri godine i po isteku tog vremena može biti ponovno imenovan na istu dužnost. Županijski državni odvjetnik imenuje se iz redova državnih odvjetnika i zamjenika županijskog državnog odvjetništva ili višeg državnog odvjetništva, koji su najmanje pet godina obavljali državnoodvjetničku dužnost.

3) općinskog državnog odvjetnika - uz prethodno mišljenje kolegija županijskoga državnog odvjetništva, županijskoga državnog odvjetnika i ministra nadležnog za poslove pravosuđa, imenuje na prijedlog Glavnog državnog odvjetnika Državnoodvjetničko vijeće iz redova državnih odvjetnika i zamjenika tog državnog odvjetništva ili drugoga državnog odvjetništva na vrijeme od četiri godine i po isteku tog vremena može biti ponovno imenovan na istu dužnost.

Ako općinski ili županijski državni odvjetnik ne bude ponovo imenovan, po isteku mandata nastavlja raditi kao zamjenik državnog odvjetnika u istom državnom odvjetništvu ili se, ako je to za njega povoljnije, vraća na mjesto zamjenika državnog odvjetnika u državnom odvjetništvu u kojem je prije imenovanja obnašao državnoodvjetničku dužnost.

Postupak za imenovanje Glavnog državnog odvjetnika pokreće Vlada Republike Hrvatske najkasnije 3 mjeseca prije isteka mandata Glavnoga državnog odvjetnika, odnosno najkasnije 30 dana nakon prestanka dužnosti Glavnoga državnog odvjetnika iz drugih zakonom određenih razloga, a postupak za imenovanje županijskog, odnosno općinskoga državnog odvjetnika pokreće Glavni državni odvjetnik.

Na sjednici Hrvatskog sabora 7. ožujka 2014., zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i Ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dinko Cvitan imenovan je na mjesto Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. Primopredaja dužnosti bit će obavljena 24. travnja 2014. s kojim danom istječe mandat Mladenu Bajiću.

Aleksandar Đurđević, dipl. iur.