c S
U središtu

Očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom i dokazivanje statusa osobe s invaliditetom

30.04.2014 Nedavno je donesen Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom (NN br. 44/14), koji je stupio na snagu 15. travnja 2014. Njime je propisan sadržaj i način vođenja očevidnika zaposlenih i samozaposlenih osoba s invaliditetom te uvjeti koji moraju biti ispunjeni za upis osobe s invaliditetom u očevidnik.

Očevidnik zaposlenih i samozaposlenih osoba s invaliditetom (u nastavku: očevidnik) sadrži podatke o osobama s invaliditetom koje su prijavljene na mirovinsko osiguranje u skladu s propisima o mirovinskom osiguranju i koje ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom.

Važnost ovog Pravilnika je u tome što on definira osobe s invaliditetom, u smislu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN br. 157/13 – u nastavku: Zakon) i na taj način razrješava do tada postojeću dilemu tko se smatra, u smislu navedenog Zakona, osobom s invaliditetom, a u smislu ostvarivanja prava na prednost pri zapošljavanju i u svezi uračunavanja invalidnih osoba u obveznu kvotu osoba s invaliditetom koje poslodavci s više od 20 osoba, uz određene iznimke, moraju zaposliti (v. članak 8. i 9. Zakona).

Očevidnik vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na temelju prijave poslodavca i počet će se voditi od 1. siječnja 2015. godine.

Podatke iz Očevidnika HZMO mjesečno dostavlja u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom i Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, sa stanjem na zadnji dan u mjesecu.

U Očevidnik se upisuju osobe s invaliditetom koje su prijavljene na mirovinsko osiguranje na temelju radnog odnosa, odnosno samostalnog obavljanja djelatnosti, a kojima je:

1. priznat status osobe ometene u psihofizičkom razvoju prema propisima o socijalnoj skrbi (osoba kojoj je, neovisno o redovnim ili posebnim programima obrazovanja, prema propisima o socijalnoj skrbi utvrđeno: oštećenje vida, sluha, govorno – glasovne komunikacije, lokomotornog sustava, središnjeg živčanog i mišićnog sustava, drugih organa i organskih sustava, mentalno oštećenje, psihička bolest, odnosno više vrsta oštećenja

2. priznat status invalida rada prema propisima o mirovinskom osiguranju

3. priznat status invalidne osobe sa stažem osiguranja s povećanim trajanjem prema propisima o mirovinskom osiguranju

4. priznat status osigurane osobe s utvrđenim tjelesnim oštećenjem prema propisima o mirovinskom osiguranju - osoba koja ima utvrđeno najmanje: 90% tjelesnog oštećenja radi gubitka vida, 70% tjelesnog oštećenja radi gubitka sluha, 90% ukupnog tjelesnog oštećenja, u slučaju više različitih tjelesnih oštećenja, s time da najmanje jedno tjelesno oštećenje koje se zbraja iznosi 70%

5. priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata prema propisima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

6. priznat status vojnog, odnosno civilnog invalida rata prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

7. priznat status učenika s teškoćama u razvoju prema propisima o odgojno-obrazovnoj skrbi

8. priznat invaliditet i smanjena radna sposobnost na temelju rješenja ureda državne uprave nadležnog za socijalnu skrb, a starije su od 21 godine

9. priznato pravo na profesionalnu rehabilitaciju prema propisima koji su bili na snazi do početka obavljanja poslova vještačenja sukladno odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

10. priznato pravo na radno prilagođavanje prema propisima koji su bili na snazi do početka obavljanja poslova vještačenja sukladno odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

11. priznat status osobe s invaliditetom prema propisima drugih država članica Europske unije

12. priznata neposredna opasnost od nastanka invalidnosti prema propisima o mirovinskom osiguranju, ako je rješenje doneseno do 1.1.1999.

13. utvrđen invaliditet u odnosu na rad, bez obzira na vrstu i stupanj, temeljem nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Što se tiče sadržaja podataka koji se upisuju u Očevidnik, možemo reći da se u njega upisuju osobni podaci osobe s invaliditetom (v. članak 5. Pravilnika) te podaci o poslodavcu kod kojeg su te osobe u radnim odnosu (v. članak 6. Pravilnika).

Bitno je spomenuti sljedeće – radi utvrđivanja statusa i postojanja uvjeta za upis, Očevidnik HZMO koristi podatke iz Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom i drugih nadležnih tijela. Oni osiguranici koji nisu navedeni u popisu osoba koje se prema odredbama Pravilnika smatraju osobama s invaliditetom (članak 4. stavak 1. točka 1.-12.), da bi se upisali u Očevidnik, moraju imati nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u skladu s člankom 4. točka 13. Pravilnika. Ujedno, za osiguranika koji je stekao status osobe s invaliditetom prema propisima drugih država članica Europske unije, kao dokaz o invaliditetu za potrebe upisa u Očevidnik, poslodavac je dužan priložiti ovjereni prijevod isprave nadležnog tijela države članice Europske unije o utvrđenju invaliditeta.

Što se tiče obveza poslodavaca na koje se primjenjuje navedeni Pravilnik, treba napomenuti da su oni dužni prijaviti svaku promjenu u vezi invaliditeta osiguranika mirovinskog osiguranja iz članka 4. Pravilnika, a poslodavci koji u vrijeme stupanja na snagu Pravilnika (15. travanj 2014.) zapošljavaju osobe s invaliditetom, dužni su te osobe prijaviti HZMO-u kao osobe s invaliditetom sukladno propisanom obrascu HZMO-a i Pravilniku, u razdoblju od 1. svibnja do 31. prosinca 2014.