c S
U središtu

Posebna područja radnog prava kroz sudsku praksu

19.05.2014 Radno pravo je zbog svoje široke primjene zanimljivo kako velikom broju praktičara, tako i, naravno, samim radnicima u ostvarivanju njihovih stečenih prava. Pritom dvojbe u primjeni pojedinih instituta radnog prava koji su nejasno ili nedovoljno pravno uređeni, najbolje mogu objasniti stručnjaci kroz iznošenje svojih stavova i tumačenje postojeće sudske prakse.

Među takvim stručnjacima zasigurno je i sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, mr. sc. Iris Gović Penić, koja je odabirom vrlo zanimljivih i praktičnih tema pobudila veliki interes sudionika za predavanje o posebnim područjima radnog prava kroz sudsku praksu i time, kao i izravnim i konkretnim odgovorima na brojne upite tijekom predavanja, doprinijela uspješnosti još jednog praktikuma u organizaciji pravnog portala IUS-INFO.

Izlaganje je započeto temom ugovora o radu na određeno vrijeme za koju je predavačica istaknula da je uvijek aktualna iz razloga što se se zakonske odredbe koje uređuju to područje često mijenjaju, a izgledno je da će se opet mijenjati i novim Zakonom u radu. Nadalje, posebno je istaknuta razlika između ugovora o radu općenito i ugovora o djelu, dok je kod ugovora o radu na određeno vrijeme bilo riječi o njihovom sklapanju, trajanju, prestanku, pretvaranju u ugovor o radu na neodređeno vrijeme, sadržaju tužbenog zahtjeva kod pretvaranja ugovora o radu iz određenog na neodređeno vrijeme, težim prekršajima poslodavca te prijelaznom režimu vezano uz Zakon o izmjenama i dopunama  Zakona o radu koji je na snazi od 26. lipnja 2013.

Na sljedećoj temi, o vraćanju na posao nakon nedopuštenog otkaza, naglasak je bio na osporavanju otkaza ugovora o radu te sadržaju i strukturi tužbenog zahtjeva, zatim na vraćanju na posao kad se izmijene okolnosti, novčanim tražbinama, roku za traženje vraćanja na posao te isplati plaće tijekom ovrhe nakon pravomoćnosti odluke suda.

PPGović1

S obzirom na broj upita tijekom njezinog izlaganja, tema o radnopravnom položaju menadžera u smislu Zakona o radu, bila je posebno zanimljiva našim sudionicima. Pritom se moglo doznati više o primjeni Zakona o radu i Zakona o obveznim odnosima na ovu specifičnu kategoriju osoba, mogućnostima pobijanja menadžerskih ugovora, o zakonskim odredbama koje se ne primjenjuju na osobe koje su po zakonu ovlaštene voditi poslove te o vrstama ugovora između poslodavaca i tih osoba i načinu njihova prestanka, a bilo je riječi i o tužbenom zahtjevu kod ostvarivanja zaštite menadžera kojima je ugovor o radu prestao.

Veliki dio izlaganja predavačica je posvetila, nažalost, sve aktualnijim i češćim pojavama u radnim odnosima – diskriminaciji, uznemiravanju i mobingu. Od vrlo opširno pripremljene teme izdvajamo osobito isticanje svrhe i važnosti međunarodnih i domaćih propisa koji reguliraju ovo područje, objašnjavanje pojma mobinga, rezultate istraživanja o rasprostranjenosti ove pojave kod nas i u svijetu, okruženje koje pogoduje mobingu, njegove najčešće oblike, pravnu osnovu za naknadu štete zbog mobinga i oblike naknade, simptome i oblike ispoljavanja mobinga, dokazna sredstva i teret dokazivanja, diskriminaciju te zaštitu dostojanstva, kao i zabranu diskriminacije u području rada i radnih uvjeta prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Praktikum je završio temom zabrane natjecanja radnika s poslodavcem u kojoj je kroz odgovore na upite sudonika dano pojašnjenje zakonske i ugovorne zabrane natjecanja, a bilo je riječi i o odobrenju i opozivu odobrenja za obavljanje poslova iz djelatnosti poslodavca, naknadi u slučaju ugovorne zabrane natjecanja te prestanku i odustanku od ugovorne zabrane natjecanja.

Treba osobito istaknuti da je predavačica u detaljnu i opsežno pripremljenu prezentaciju za svaku od navedenih tema stavila po nekoliko odabranih i aktualnih primjera iz naše i europske sudske prakse koji će, uz njezin veliki trud oko tumačenja ovih tema, sudionicima praktikuma zasigurno dati smjernice u donošenju odluke koje pravne korake poduzeti u ostvarivanju pojedinih prava i rješavanju konkretnih predmeta.

PPGović2

Zbog velikog interesa, u petak, 23. svibnja 2014. u Zagrebu te 6. lipnja 2014. u Splitu, održat ćemo pravni praktikum s istom temom pa Vas pozivamo da na vrijeme pošaljete svoje prijavnice kako biste si osigurali mjesto i dobili mogućnost sudjelovanja na praktikumu.

Veselimo se Vašem dolasku i vidimo se uskoro!

Vaš IUS-INFO tim