c S
U središtu

Izbor predstavnika radnika u nadzorni odbor kad nema radničkog vijeća i upis u sudski registar

23.05.2014 Postoji nekoliko načina sudjelovanja radnika u odlučivanju kod poslodavca. Jedan od tih načina je sudjelovanje predstavnika radnika u radu nadzornog odbora, odnosno drugog organa poslodavca.

Člankom 163. Zakona o radu propisano da u trgovačkom društvu ili zadruzi, u kojima se sukladno posebnom propisu utemeljuje organ koji nadzire vođenje poslova (nadzorni odbor, upravni odbor, odnosno drugo odgovarajuće tijelo) te u javnoj ustanovi, jedan član organa društva ili zadruge koji nadzire vođenje poslova, odnosno jedan član organa javne ustanove (upravno vijeće, odnosno drugo odgovarajuće tijelo), mora biti predstavnik radnika.

Predstavnika radnika u organ poslodavca imenuje i opoziva radničko vijeće. Međutim, u slučaju nepostojanja tog vijeća, predstavnika radnika u organ poslodavca, između radnika zaposlenih kod poslodavca, biraju i opozivaju radnici na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima jednog člana.

Ako kod poslodavca postoji sindikalni povjerenik, on neće birati predstavnika radnika u nadzorni odbor umjesto radničkog vijeća, jer odredba članka 152. stavak 3. Zakona o radu izričito propisuje da ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, sindikalni povjerenik preuzima sva prava i obveze radničkog vijeća propisane tim Zakonom, osim prava iz članka 163. stavka 2. toga Zakona na imenovanje predstavnika radnika u organ poslodavca iz članka 163. stavka 1. toga Zakona.

Budući da će se u nastaloj situaciji predstavnik radnika izabrati na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima jednog člana, postavlja se pitanje - koji akt/odluka će se dostaviti trgovačkom sudu radi upisa izabranog predstavnika radnika kao člana u nadzorni odbor?

Budući da će se predstavnik radnika izabrati na izborima, uz odgovarajuću primjenu odredbi o izboru za radničko vijeće s jednim članom, valja sagledati odredbe o izborima za radnička vijeća. Možemo reći da sam Zakon o radu ne sadržava mnogo odredbi o samom postupku izbora, ali ta pitanja detaljnije regulira Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća (NN 81/10).

Tako je u članku 17. Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća propisano da izborni odbor sačinjava zapisnik o konačnim rezultatima izbora za radničko vijeće (u ovom slučaju, budući da se radi o odgovarajućoj primjeni tih odredbi – sačinit će se zapisnik o konačnim rezultatima izbora za člana nadzornog odbora kao predstavnika radnika), koji osim podataka iz članka 7. stavka 8. toga Pravilnika (podaci o danu održavanja sjednice, o prisutnim osobama te o donesenoj odluci) sadržava:

1) podatak o vremenu glasovanja

2) podatak o broju radnika upisanih u popis birača

3) podatak o broju pripremljenih glasačkih listića

4) podatak o broju radnika koji su pristupili glasovanju

5) podatak o broju važećih, nevažećih i neupotrijebljenih glasačkih listića

6) podatak o broju glasova koje je dobio svaki od kandidata

7) ime i prezime izabranog člana nadzornog odbora kao predstavnika radnika i

8) datum objavljivanja zapisnika te potpis predsjednika izbornog odbora.

Budući da je zapisnik o konačnim rezultatima izbora službeni dokaz o izboru predstavnika radnika u nadzorni odbor, smatramo da će se izabrani predstavnik radnika u nadzorni odbor upisati u registar na trgovačkom sudu na temelju tog zapisnika.