c S
U središtu

Naknada za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti

01.09.2014 Naknada za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnim cestama jedan je od izvora prihoda kojima se te ceste financiraju. Visinu ove naknade propisuje nadležni ministar, a nedavno je donesena nova Odluka o visini naknade za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti, koja je stupila na snagu 29. srpnja 2014.

Prema članku 86. stavak 1. Zakona o cestama (NN broj 84/11, 18/13, 22/13, 54/13 i 148/13) izvori sredstava za financiranje javnih cesta su:

1) godišnja naknada za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila

2) cestarina za uporabu autoceste i objekta s naplatom (most, tunel, vijadukt i slično)

3) naknada za uporabu javnih cesta motornim i priključnim vozilima registriranim izvan Republike Hrvatske

4) naknada za izvanredni prijevoz

5) naknada za prekomjernu uporabu

6) korisnička naknada

7) naknada za korištenje cestovnog zemljišta

8) naknada za obavljanje pratećih djelatnosti

9) naknada za koncesije

10) sredstva državnog proračuna

11) naknada za financiranje građenja i održavanja javnih cesta

12) naknada za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti

13) ostali izvori.

Dakle, jedan od izvora prihoda kojima se financiraju javne ceste (a one su pravno definirane u članku 3. Zakona o cestama) je i naknada za osnivanje prava služnosti i prava građenja na tim cestama. No, prema članku 86. stavak 2. i 3. istog Zakona, ta se naknada ne plaća ako se osniva pravo služnosti ili pravo građenja na javnoj cesti radi građenja komunalnih, vodnih i energetskih građevina kao i građevina elektroničkih komunikacija i povezane opreme, ako su građevina ili instalacija u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno u isključivom vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Također, prema stavku 4. istog članka, ako se na zemljištu u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave osniva pravo služnosti ili pravo građenja radi građenja javne ceste, ne plaća se naknada za osnivanje prava služnosti ili prava građenja.

Budući da prema članku 87. stavak 6. visinu naknade za osnivanje služnosti i prava građenja propisuje Vlada Republike Hrvatske, nedavno je donesena nova Odluka o visini naknade za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti (NN br. 87/14 – dalje: Odluka), koja je stupila na snagu 29. srpnja 2014.

Prema Odluci, predmetnu naknadu plaća investitor vodnih građevina, sukladno posebnom propisu, energetskih građevina te građevina elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme na javnoj cesti, odnosno osoba koja je na temelju posebnog zakona ovlaštena upravljati tim građevinama i infrastrukturom.

Naknada za pravo služnosti polaganja vodova na javnoj cesti plaća se za površinu javne ceste koja se koristi. Površina javne ceste koja se koristi kod osnivanja prava služnosti vodova na autocesti, u smislu Odluke definira se kao površina određena duljinom voda koji se polaže u autocestu i širinom od 10 metara za magistralne plinovode, naftovode i produktovode, 1 metar za ostale vodove i 1 metar za vodove građene prema načelu gradnje integrirane infrastrukture, osim ako lokacijskom dozvolom, odnosno glavnim projektom, nije utvrđena veća površina javne ceste koja se koristi. Nadalje, površina javne ceste koja se koristi kod osnivanja prava služnosti vodova na javnoj cesti, osim autoceste, u smislu Odluke, površina je određena duljinom voda koji se polaže u javnoj cesti i širinom od 1 metra, osim ako lokacijskom dozvolom, odnosno glavnim projektom, nije utvrđena veća površina javne ceste koja se koristi, a površina javne ceste koja se koristi za postavljanje stupova zračne mreže ili javne rasvjete iznosi dva četvorna metra po svakom stupu, osim ako lokacijskom dozvolom, odnosno glavnim projektom, nije utvrđena veća površina javne ceste koja se koristi.

Visina naknade za pravo služnosti vodova na javnoj cesti plaća se u godišnjem iznosu prema mjerilima iz točke III. Odluke, dok se naknada za pravo služnosti radi postavljanja elektroničke komunikacijske opreme (antenskih i sličnih uređaja i opreme) na javnoj cesti plaća 2.000,00 kuna mjesečno za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu i drugu povezanu opremu.

Naknada za pravo građenja na javnoj cesti plaća se za površinu zemljišne čestice javne ceste na kojoj se pravo stječe i određena je, također, u godišnjem iznosu prema mjerilima navedenima u točki VI. Odluke.

Treba reći da se naknada za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti uplaćuje na račun pravne osobe koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionara, sukladno ugovoru iz članka 122. Zakona o cestama, s tim da se obje naknade usklađuju s godišnjim rastom indeksa cijena na malo koji objavljuje Državni ured za statistiku.

Odluka sadržava i prijelaznu odredbu prema kojoj će korisnici cestovnog zemljišta, koji su na temelju ugovora o korištenju cestovnog zemljišta (kojeg nova Odluka ne predviđa) unaprijed platili naknadu za korištenje cestovnog zemljišta, nakon sklapanja ugovora iz članka 122. Zakona o cestama biti obvezni plaćati naknadu za pravo služnosti, odnosno za pravo građenja nakon isteka razdoblja za koje su platili naknadu za korištenje cestovnog zemljišta.