c S
U središtu

Predložene izmjene i dopune članka 126. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

10.12.2014 Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama ZOOOSŠ-a s Konačnim prijedlogom Zakona, upućen je u saborsku proceduru uz prijedlog da se donese po hitnom postupku. Jedan od razloga zašto se predlaže donošenje Zakona po hitnom postupku je taj što odredba članka 126. Zakona, koja propisuje uvjete za ravnatelje školskih ustanova (jedan od uvjeta je stečena licencija za ravnatelja), stupa na snagu 31.12.2014., te istoga dana ravnateljima svih školskih ustanova u RH prestaju mandati i ugovori o radu ravnatelja.

Članak 126. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjom školi također propisuje da su školski odbori dužni, u razdoblju od 1.1. do 1.2.2015., započeti natječajne postupke za imenovanje ravnatelja, te da će do završetka natječajnih postupaka, poslove ravnatelja obavljati vršitelji dužnosti ravnatelja. S obzirom da nisu osigurane pretpostavke za stjecanje licencije za rad ravnatelja, potrebno je staviti izvan snage članak 126. te odgoditi stupanje na snagu odredbe o licenciji ravnatelja kao uvjeta za rad ravnatelja jer niti jedna osoba u RH ne bi mogla biti izabrana za ravnatelja budući da nitko ne može ispuniti propisani uvjet.

Konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona mijenja se članak 126. i propisuju uvjeti koje mora imati osoba koja može biti imenovana za ravnatelja. Ravnateljem može biti imenovana osoba koja je završila studij odgovarajuće vrste za rad na radnom mjestu učitelja, nastavnika ili stručnog suradnika, a koji može biti: sveučilišni diplomski studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij.

Predložene izmjene i dopune Zakona omogućuju da osim osoba koje su završile neki od navedenih studija, za ravnatelja osnovne škole bude imenovana i osoba koja je završila integrirani preddiplomski studij i diplomski sveučilišni studij za učitelje ili stručni četverogodišnji studij za učitelje kojim se stječe 240 ETCS bodova te može biti imenovana i osoba koja je danom stupanja na snagu predloženog Zakona zatečena na radnom mjestu ravnatelja, a ne ispunjava uvjete za ravnatelja propisane st. 1. pods. 1. i 2. čl. 126., ako u trenutku prijave na natječaj za ravnatelja obavlja dužnost ravnatelja u najmanje drugom uzastopnom mandatu.

Ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona najvažniji je za one ravnatelje koji su imenovani nakon stupanja na snagu Izmjena i dopuna ZOOOSŠ-a (Narodne novine, br. 92/10), a koji po završetku mandata nemaju pravo povratka na svoje radno mjesto. Njima s danom prestanka mandata prestaje i radni odnos, a jedino pravo koje imaju je mogućnost biti uvršteni u evidenciju radnika za kojima je prestala potreba, koju vodi ured državne uprave ili gradski ured iz članka 107. ZOOOSŠ-a, te mogu biti raspoređeni na radno mjesto učitelja, nastavnika ili stručnog suradnika, ovisno o njihovim kvalifikacijama, u onu školsku ustanovu koja je iskazala potrebu.

Predložene izmjene i dopune ZOOSŠ-a također propisuju da oni ravnatelji koji se na dan stupanja Zakona zateknu na dužnosti ravnatelja, a imenovani su za ravnatelje na temelju odredbi Zakona o osnovnom školstvu (imenovani prije 24.7.2010., odnosno prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama ZOOOSŠ-a, Narodne novine, br. 92/10), nastavit će obnašati dužnost ravnatelja do isteka mandata, a ugovor o radu im prestaje 4 mjeseca od dana isteka mandata ili sporazumom, odnosno prihvatom ponude za sklapanje ugovora o radu temeljem posredovanja putem ureda državne uprave, odnosno gradskog ureda, ako je sporazum ili ponuda prihvaćena prije isteka 4 mjeseca po isteku mandata.

Ravnatelji koji su imenovani prije 24.7.2010., imenovani su na mandat od 5 godina, ali imaju ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Tek Izmjenama i dopunama ZOOSŠ-a (Narodne novine, br. 92/10) određeno je da se ugovor s izabranim ravnateljem sklapa na rok od 5 godina. Upravo zbog toga, istekom mandata tim ravnateljima ne prestaje i ugovor o radu već prestaje 4 mjeseca nakon.

Prema važećim odredbama ZOOOSŠ-a, istekom ta 4 mjeseca imaju pravo biti uvršteni u evidenciju ureda državne uprave i gradskog ureda i tek tada mogu zasnovati radni odnos bez natječaja na neodređeno vrijeme u školskoj ustanovi koja je iskazala potrebu, naravno ako zadovoljavaju uvjete radnog mjesta. Predložene izmjene i dopune ZOOOSŠ-a propisuju da te osobe, istekom mandata, imaju pravo biti prijavljene uredu državne uprave, odnosno gradskom uredu koji vodi evidenciju, ne moraju čekati da im istekne ugovor o radu koji također može prestati i sporazumom ili prihvatom ponude za sklapanje ugovora o radu temeljem posredovanja navedenih ureda.

Pripremila: Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.