c S
U središtu

Ništa od regresa i božićnice u javnoj službi za 2015. godinu

07.04.2015 Novim Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama za 2015. godinu uskraćuje se isplata pojedinih materijalnih prava, koja su za zaposlene u javnim službama ugovorena kolektivnim ugovorima ili drugim sporazumima čiji je potpisnik Vlada Republike Hrvatske.

Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama (Narodne novine, br. 143/2012 i 159/2013) zbog promijenjene gospodarske situacije, za 2012., 2013. i 2014. godinu uskratila se isplata pojedinih materijalnih prava, koja su za zaposlene u javnim službama ugovorena kolektivnim ugovorima ili drugim sporazumima čiji je potpisnik Vlada Republike Hrvatske.

S obzirom na to da navedenim Zakonom nije obuhvaćeno pravo na isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2015. godinu te pravo na isplatu godišnje nagrade za božićne blagdane zaposlenima u javnim službama za 2015. godinu, zbog čega bi zaposleni u javnim službama ostvarili pravo na isplatu temeljem navedenih prava, Vlada Republike Hrvatske predložila je Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojeg je Hrvatski sabor donio na sjednici održanoj 27. ožujka 2015.,a kojim se uskraćuju regres za korištenje godišnjeg odmora te godišnja nagrada za božićne blagdane zaposlenima u javnim službama za 2015. godinu.

Tim se Zakonom, zbog, kako predlagatelj navodi - promijenjene gospodarske situacije (iako bismo se mi prije priklonili izrazu – nepromijenjene gospodarske situacije, budući da recesija traje već godinama), za 2015. godinu uskraćuje isplata pojedinih materijalnih prava, koja su za zaposlene u javnim službama ugovorena kolektivnim ugovorima ili drugim sporazumima čiji je potpisnik Vlada Republike Hrvatske.

Dakle, prema Zakonu o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, koji je stupio na snagu 31. ožujka 2015., zaposleni u javnoj službi u 2015. godini bit će lišeni:

- prava na isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2015. godinu, i

- prava na isplatu godišnje nagrade za božićne blagdane, odnosno božićnice za 2015. godinu.

S obzirom na činjenicu da je u općem propisu iz radnih odnosa, koji se primjenjuje i na zaposlene u javnim službama, Zakonu o radu (Narodne novine, broj 93/2014), propisano da ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako tim ili drugim Zakonom nije drukčije određeno (članak 9. stavak 3. Zakona o radu). No, novim Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama propisano je da se na pravo na božićnicu i regres za godišnji odmor ne primjenjuje odredba članka 9. stavka 3. Zakona o radu o primjeni za radnika najpovoljnijeg prava.